Митрополит Порфирије: Љубав као потврда хришћанства

Његово Високопреосвештенство Митрополит загребачко-љубљански др Порфирије одржао је 8. децембра 2016. године у бијељинском Центру за културу Семберија предавање на тему Хришћанство и свијет кроз вијекове.

Трибина је одржана у организацији Мисијског фонда Епархије зворничко-тузланске, са благословом Његовог Преосвештенства Епископа зворничко-тузланског г. Хризостома.

Његово Високопреосвештенство је навео да се често поставља питање какав би требало да буде однос хришћана према свету. -Постоје две врсте приступа и тумачења. С једне стране, у језику Јеванђеља свет је творевина Божја, и као такав предмет интересовања, бриге и љубави Божје. С друге стране, постоји и један другачији приступ, када се под светом подразумева онај свет који је одступио од Бога, који је пао, рекао је митрополит Порфирије.

Говорећи о Божићном посту, митрополит Порфирије је истакао да је реч о периоду у којем би људи требало да се отрежњују и који постоји да би их подсетио да за живот није довољан само хлеб. -Ми пре свега имамо потребу за духовним вредностима, потребу за Богом без којег не можемо ни започети, ни завршити неко дело, нагласио је митрополит Порфирије.

Митрополит загребачко-љубљански је казао да би пост у човеку требао да развија врлине, пре свега љубав, а да његова прва фаза подразумева вежбу кроз уздржавање од мрсне и тешке хране, како би тело и ум били чистији. -Даље, пост подразумева покушај да превазиђемо и да се одрекнемо својих злих мисли и страсти, а круна поста је да се у нама створи добро – љубав према Богу и према ближњем, каже митрополит Порфирије.

Митрополит је додао да човек никада не би требало да се поистовећује са злим поступцима људи који су заведени и који су одступили од Бога. -Међутим, не смемо да се доведемо у ситуацију да их осуђујемо. Треба, из љубави према њима, да се молимо и да чинимо све како бисмо посведочили да је Христос истина и како би и они у нама видели излаз и наду, рекао је митрополит Порфирије.

Извор: Митрополија загребачко-љубљанска

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *