UA-93122834-1

Патријарх Иринеј у Манастиру Ватопеду на Светој Гори

(Видео) Патријарх Иринеј у Манастиру Ватопеду на Светој Гори

Света Гора – Његова Светост Патријарх српски Г. Иринеј који се налази у историјској посети Светој Гори, посетио је у понедељак, 05. децембра 2016. године и Манастир Ватопед у пратњи Преосвећеног Епископа шумадијског г-дина Јована и високопреподобног архимандрита Методија, игумана Манастира Хиландара. Манастир Ватопед има велики значај за историју наше цркве и нашег народа.

„Наша је обавеза да долазимо у ходочашће Ватопеду, зато што је Свети Сава ту научио да једино кроз светост можемо да изградимо цркву и државу. Ми као народ смо наследници и ученици Светога Саве, а он је био калуђер и духовно чедо овог манастира. Наша историја, наша култура и наш народ били би много сиромашнији без Светог Саве, првог српског Архиепископа и без разумевања да у свакодневном животу треба да верујемо у бога и свој народ“ – рекао је Патријарх српски Иринеј.

У Манастиру Ватопеду Свети Сава се искрено посветио монашком животу.  Тај период његовог живота значајно је утицао у формирању његове личности и ту је пронашао узоре на основу којих ће организовати манастирски и црквени живот у Србији.Свети Сава и Свети Симеон су се после више година поново срели 2. новембра 1197. године управо у Манастиру Ватопеду и управо у овој светињи овој двојици светитеља јавила се идеја за оснивањем српског манастира на Светој гори – Манастира Хиландар.

извор сајт СПЦ

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *