ХРАМОВНА СЛАВА У ГОРЊЕМ ТОВАРНИКУ

Мала духовна оаза, парохија Горњи Товарник прославила је своју храмовну славу Пренос моштију Светог великомученика Георгија – Ђурђиц.

Торжественом Литургијом началствовао је Његово Преосвештенство Епископ сремски Василије а саслуживали су: протојереј-ставрофор Предраг Азап парох винковачки; јереј Зоран Перић парох лединачки, ђакони Слободан Вујасиновић и Гостимир Душанић.

За певницом су појали свештеници шидског намесништва.

Светој Литургији су присуствоваи и гости: др. Војислав Станимировић, председник Самосталне демократске српске странке, Ружа Шијаковић, начелница општине Товарник и заменик вуковарско-сремског жупана Ђорђе Ћурчић.

Овом посетом Епископ сремски Василије бодри и охрабрује православне вернике који живе на просторима данашње Хрватске. Истакао је потребу обнове светог Храма, поготово древног иконостаса који има велику уметничку и културолошку вредност, као и завршетак обнове парохијског дома у Товарнику.

По завршетку свете Литургије Преосвећени Владика Василије пререзао је славски колач и честитао окупљеном верном народу храмовну славу. Владика Василије је произнео беседу о значају подвига и светитељства у данашњем времену а у својој беседи Епископ сремски је још и рекао да под капом небеском има места за све, и позвао све људе да живе у миру и слози, да не буде више трагедија и сукоба на овим просторима.

 

По повратку са литургијског заједничарења Преосвећени владика Василије је у саборном Светониколајевском храму у Шиду крстио Теодора Гвозденовића, сина пароха горњетоварничког јереја Николе Гвозденовића.

извор сајт Епархије сремске

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *