СВЕТА ЛИТУРГИЈА И ПРИЧЕШЋЕ НА ДАН СВЕТОГ ДИМИТРИЈА У ХРАМУ СВЕТОГА САВЕ – МАРАДИК

На дан Светога Димитрија Солунског деца трећег и четвртог разреда ОШ „Бранко Радичевић“ из Марадика су у храму Светог Саве у истоме месту  имали  час веронауке са вероучитељем Гораном Груловићем. Свету Литургију је служио јереј Симеон Жегарац, старешина храма Светог Саве у Марадику. Деца су дочекала јереја Симеона са песмом Светом Сави „Ускликнимо са љубављу“ на вратима храма, а све поводом традиције српске и дана Светога Димитрија који је у народу познат као хајдучки растанак. Вероучитељ је са децом пре Свете Литургије причао о робовању под Турцима српскога народа и ослобођењу које је уследило. Верујући народ српски је неговао љубав према Светом Сави за време ропства, а стари записи из Цркве Светога Димитрија у Солуну говоре да се Свети појавио у време српских устанака пред неким хришћанима  у храму како би објавио да помаже у ослобођењу од варварског стега. О свему томе вероучитељ  је причао са децом пре почетка Свете Литургије.

Током Свете Литургије деца су појала, а затим су се сва причестила за здравље и спасење српскога народа. У беседи отац Симеон Жегарац се осврнуо на значај веронауке за нашу будућност. Са песмом „Ускликнимо са љубављу“ деца су дочекала јереја Симеона, а затим је јереј Симеон на крају Свете Литургије отпевао песму деци „Христе Боже распети и Свети“ у спомен борби за слободу и отачаство српско.

текст и фотографије захваљујући вероучитељу Горану Груловићу

%d0%bc%d0%b0%d1%80%d0%b0%d0%b4%d0%b8%d0%ba1 %d0%bc%d0%b0%d1%80%d0%b0%d0%b4%d0%b8%d0%ba2 %d0%bc%d0%b0%d1%80%d0%b0%d0%b4%d0%b8%d0%ba3

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *