Свечано прослављена храмовна слава у Новој Пазови

Од 21.октобра почело је  припремање за празник Свете Петке у Новој Пазови. Сваког дана служене су Литургије, Вечерња богослужења и Акатисти.

У среду, 26. октобра у 18 сати, у храму посвећеном овој дивној светитељки, служено је Вечерње богослужење с петохлебницом. Служили су протојереј Радомир Сандић из Војке и ђакон Светогор Сандић из Нове Пазове. Затим је беседио о.Радомир подсећајући верни народ, који се окупио у великом броју, да не запоставља и не заборавља Свету Литургију, и да не потцењују своје храмове и своје надлежне свештенике, притом одлазећи у друге храмове и манастире не би ли примили Свете Тајне. У наставку је петнаест свештеника вршило Свету Тајну Јелеосвећења : протојереј-ставрофор Миле Јокић, архијерејски намесник старопазовачки, протојереј-ставрофор Данило Стегњаић ,протојереји : Богдан Михајловић, Миле Лујић, Срђан Ђурђевић, Александар Цвитановић, Кристо Алексић, Радомир Сандић, протонамесник Ђорђе Ковљен, јереји : Слађан Видаковић, Милан Главашевић , Бојан Мијановић, Александар Класнетић, Сава Мишановић и Дарко Кончаревић, и ђакон Светогор Сандић. После Јелеосвећења служен је Акатист Светој Петки, док је народ с миром и побожношћу прилазио свештеницима на помазивање освећеним уљем.

У четвртак 27.октобра, на сам дан Преподобне мати Параскеве, служена је Литургија у 9 часова. Служили су протојереј Борис Милинковић, архијерејски намесник сремскокарловачки, протојереј Богдан Михајловић, протојереј Радомир Сандић, јереј Душан Андрић из Фоче (митрополија дабробосанска), и ђакон Светогор Сандић. Као и увек, све нас је одушевио  предивном беседом отац Борис, говорећи о Преподобној Параскеви и уопштено о  светитељима, притом се дотакавши и других важних животних тема. Одушевљење није крио ни отац Миле Јокић који је рекао за оца Бориса да  је „један од најбољих беседника у СПЦ.“

После Свете Литургије, верни народ и свештенство су послужени у новој црквеној сали у порти храма Свете Петке, видевши притом и како ће овај објекат са канцеларијом, продавницом и палионицом свећа изгледати када се заврше сви радови.

Увече, истог дана, у 18 часова отац Срђан Тешић из Крагујевца , отац Миле Јокић и отац Марко Симић, служили су Акатист Светој Петки , а после су  ученици веронауке кроз рецитације поучили све нас хришћанском, богоугодном животу, на крају отпевавши песму  Светој Петки : „Чисто срце Господ жели…“

Нека би и ми пожелели, и задобили чистоту срца, и у тој чистоти пребивали у све дане живота нашега, певајући дивној светитељки:

РАДУЈ СЕ ПРЕПОДОБНА МАТИ ПАРАСКЕВО, УТЕХО ОЖАЛОШЋЕНИХ !!!

текст и фотографије захваљујући ђакону Светогору Сандићу

%d0%bf%d0%b0%d0%b7%d0%be%d0%b2%d0%b02 %d0%bf%d0%b0%d0%b7%d0%be%d0%b2%d0%b03

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *