Слава Епархије осечкопољске и барањске

Централно литургијско славље поводом обележавањa крсне славе Епархије осечкопољске и барањске, Светог деспота српског Стефана Штиљановића, одржано је 15. октобра 2016. године у Саборном храму Светог великомученика Димитрија у Даљу.

Свету архијерејску Литургију служио је Преосвећени Епископ сремски г. Василије, у молитвеном присуству Епископа осечко-пољског г. Лукијана и саслужење епархијског свештенства и монаштва. На светој Литургији одговарао је свештенички хор Епархије осечкопољске и барањске. Молитвеном сабрању су присуствовали представници Управе за сарадњу са црквама и верским заједницама Владе Републике Србије, генерални конзул Републике Србије у Вуковару г. Живорад Симић, представници политичког, друштвеног, културног и јавног живота српског народа, верници из Даља и околних места. На светој Литургији епископ Василије је рукоположио дипломираног теолога Предрага Јелића из Даља у чин ђакона.

Ђакон Предраг Јелић рођен је 26. јуна 1990. године у Осијеку, од оца Слободана и мајке Драгане рођ. Парежанин, из Даља. Основну школу завршио је у Даљу, Богословију Светог Арсенија у Сремским Карловцима, а теолошки факултет у Београду, 2015. године. Вероучитељ је у Основној школи Даљ од 1. септембра 2015. године. У црквени брак са Гораном рођ. Шлингар из Даља ступио је 24. септембра 2016. године.

У своме обраћању епископ Василије честитао је новорукоположеном ступање у ђаконски чин, изразивши захвалност Епископу осећкопољском г. Лукијану на позиву и указаној части да изврши чин рукополагања. Епископ Василије пожелео је брз опоравак надлежном Епископу, благословио народ и обавио славски обред.

Владика осечко-пољски г. Лукијан је честитао ђакону Предрагу ступање у ђаконски чин, предаo му грамату и зажелео много успеха у вероучитељској и ђаконској служби. Такође, Владика је захвалио епископу Василију на исказаној хришћанској љубави коју је свагда указивао према народу овог краја, још од времена када је овај регион припадао Епархији сремској.

Прослава епархијске славе настављена је трпезом љубави у даљском Дому културе. Пригодним говорима присутнима су се обратили протојереј-ставрофор Ратомир Петровић, архијерејски намесник осјечки, представник Управе за сарадању са црквана и верским заједницама Владе Републике Србије, као и Епископ сремски г. Василије.

извор сајт Епархије сремске

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *