UA-93122834-1

Српски језик и ћирилица су душа српског народа

У Требињу је приређена трибина о очувању и његовању српског језика и ћирилице под називом „Сачувајмо српски језик“, која је окупила еминентне стручњаке из лингвистике из Србије, Црне Горе и Републике Српске.

Ово је, како су казали гости трибине, својеврсна акција која подразумијева заштиту српског језика и ћириличног писма, али и да иза те заштите стане првенствено држава кроз адекватно законско рјешење.

Отварајући вечерашњи скуп, владика захумско-херцеговачки и приморски Григорије казао је да у вријеме изборне кампање ниједна странка није поменула очување српског језика и ћирилице и одбрану језичког идентитета нашег народа.

„Језик и писмо су важни и то је важан идентитет једног народа. Има реченица у Светом писму која гласи: ‘Шта вриједи човјеку ако сав свијет задобије, а души својој науди’. У пренесеном смислу можемо да кажемо да су језик и писмо, у најмању руку, душа једног народа“, рекао је владика Григорије.

Према ријечима Градимира Аничића, лектора у дневном листу „Политика“, у овим новинама до сада је објавио 107 текстова на тему „Сачувајмо српски језик“, а од 3. октобра биће настављена акција која ће трајати 200 дана и први извјештај биће из Требиња.

„Одлучили смо се да прва трибина буде у Требињу, јер овај град треба да буде центар института српског језика. Да би неко научио било који други језик, треба прво да научи свој језик“, казао је Аничић, додајући да не би било српског језика какав данас јесте да није било Требиња, гдје је најчистије говорно подручје.

Он је истакао да ће у наредном периоду сличне трибине бити организоване и у другим градовима Републике Српске.

Професор доктор Милош Ковачевић рекао је да су двије духовне вертикале у српском народу – Српска православна црква /СПЦ/ и српска ћирилица, које су међусобно повезане.

„Ћирилица је српско писмо, а латиница је писмо српског језика и то су у потпуности различите ствари. Али, не можемо без њих“, рекао је Ковачевић.

На трибини су говорили и др Михајло Шћепановић, др Срето Танасић, др Јелица Стојановић и др Миланка Бабић.

Трибину су организовали дневни лист „Политика“, Министарство културе и информисања Србије, Министарство просвјете и културе Републике Српске и Епархија захумско-херцеговачка и приморска.

Извор: Епархија захумско-херцеговачка

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *