Вече историје у Лазарици

У оквиру недеље историје History Week коју сваке године организује Савет за неговање историје History Council of NSW у сали цркве Светог кнеза Лазара одржано је вече историје са изложбом и приказом о најранијим односима између Србије и Аустралије. Ово је већ десети пут да Лазарица, која је члан удружења NSW History Counci, учествује у овој манифестацији.

Овогодишња тема Суседи – којом су обухваћени односи међу људима уопште послужила је као подстицај да се истраже односи између Аустралије и Србије па је поред података о аустралијским добровољцима и Фонда за помоћ Србији основаног за време Првог светског рата, истраживање литературе и докумената, новинских извештаја водио још даље у прошлост.

У новинским извештајима из 1880 помиње се почасни конзул за Србију у Мелбурну, угледни адвокат Џон Олдам (John Oldham). Чак три генерације из ове породице служили су као почасни конзули најпре за Кнежевину, затим Краљевину Србију и за Краљевину Срба Хрвата и Словенаца, све до двадесетих година прошлог века, када је J. D.Oldham, одлазећи у Канберу као посланик Парламента средином 20их година прошлог века поднео оставку на ову дужност.

И у Сиднеју из редова најугледнијих припадника друштва смењивали су се конзули за Србију – 1920 године Sir George Kelso King, који је са својом ћерком Olive Kelso King основао Фонд за помоћ тада ратом опустошеној Србији. Olive King, најпре као добровољац са чувеном Шкотском болницом жена, а касније као наредник српске војске, носилац ордена за храброст Милош Обилић, помагала је српској војсци на Солунском фронту. После Сер Келсо Кинга дужност почасног конзула за Србију преузимају Benjamin Neville Mayman, угледни сиднејски богаташ и добротовор, William Brooks (1858–1937), издавач, политичар и на крају угледни сиднејски адвокат, ROBERT NOEL ANTHONY MAWBY (1894 -1978) који на овој дужности остаје све до средине 30их година прошлог века.

Поред скупљања помоћи за Србију у периоду после Првег светског рата почасни конзули бринули су се о досељеницима из Србије и касније Краљевине Југославије, организовали разне националне свечаности, Видовдан, дан државности о чему сведоче бројни новински чланци из овог времена.У овом периоду дужност конзула у Фримантлу дуго година вршио је Никола Марић угледни члан заједнице у Западној Аустралији.

Захваљујући Архиву Србије и Архиву Југославије, копије докумената о именовањима почасних конзула Србије у Аустралији биле су изложене током вечери историје у Лазарици, заједно са фотографијама почасних конзула и кратким биографијама.

Програм је украсио хор Лазарице сплетом традиционалних српских песама из наше далеке историје, које ни данас не губе своју лепоту, сјај и значење за припаднике српске заједнице, ма где били у свету. Поред изложбе докумената и фотографија посебно задовољство присутнима приредио је Господин Марко Трифуновић, пасионирани колекционар српских медаља из 19. и 20. века приказавши присутнима избор из своје колекције.

Поздрављајући присутне, Прота Миодраг Перић је изразио задовољство и спремност да подржи овакву врсту манифестација које омогућују да се публици у Аустралији прикажу детаљи из богате историје нашег народа, а поготову када се ради о мало познатим детаљима о односима између Србије и Аустралије.

Извор: http://soc.org.au

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *