Први дан Међународног научног скупа „Свети Јован Владимир историја и предање (1016 – 2016.)“ у Бару

Првога дана Међунароног научног скупа „Свети Јован Владимир – историја и предање (1016 – 2016.)“, који је 15. септембра 2016. године у организацији Митрополије црногорско-приморске почео у Бару, своје радове изложило је шеснаест аутора.

У двијема сесијама које су биле посвећене историјским сазнањима о личности овога светитеља први је Срђан Пириватрић говорио на тему „Кнез Владимир и Дукља између Римско-византијског и Бугарског царства“, док је Жарко Лековић излагао на тему „Кнез Јован Владимир и Диоклија у римско-византијском свијету крајем X и почетком XI вијека“.

Архиепископ охриски г. Јован Вранишковски) говорио је о томе ко је био Архиепископ охридски у вријеме погубљења Светог Јована Владимира, а протојереј Алексанар Задорнов о канонским формама организације на простору Балкана у вријеме светитељевог земаљскога живота.

Протојереј Константин Костромин говорио је на тему „Владари мученици у словенским земљама у вријеме христијанизације Источне Европе“.

Саопштење Алексанра Наумова говори о смрти Јована Владимира у контексту агиографских чуда кажњавања смрћу, док је Павел Павлов излагао на тему владара-мученика у средњевјековној хришћанској традицији на Балкану.

Снежана Божанић и Ђура Харди у заједничком саопштењу баве се питањем светих владара Светог Јована Владимира и Светих Бориса и Гљеба у свијетлу своје историјске епохе, а Катарина Митровић је у занимљивом саопштењу говорила о улози бенедиктинаца у евангелизацији Дукље.

У оквиру сесије посвећене црквеном предању монах Павле Кондић је саопштио изводе из заједничког рада са Епископом пакрачким г. Јованом о охридским и цетињским даровима Светом Јовану Владимиру.

О духовном лику Светог Јована Владимира говорио је протојереј-ставрофор Димитрије Калезић, а протојереј Бобан Јокић о увођењу у ред светих и о литургијском прослављању Светог Јована Владимира.

Наслов рада протојереја-ставрофора Драгана Станишића је „Величаније Светом Јовану Владимиру“, а Драгише Бојовића „Свети Јован Владимир и Стефан Немања – символика Крста“.

Два последња саопштења првог дана научног скупа имали су Венцислав Каравлчев и Петар Бенић – први под насловом „Светост и политика у памћењу на Светог Јована Владимира на Балкану“, а други „Повест о Варламу и Јоасафу и Свети Јован Владимир – два модела владарске светости“.

На крају првог дана међународног научног скупа о Светом Јовану Владимиру, који је јутрос почео са радом у Бару, промовисан је тринаести број нишког часописа „Црквене студије“, који је посвећен хиљаугодишњици мученичке кончине Светог Јована Владимира.

Извор: Митрополија црногорско-приморска

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *