Слава војне капеле у Сремској Митровици

 

У понедељак 12. септембра 2016. године, на велику радост христољубивих припадника Војске Србије, који службују у касарни Бошко Палковљевић – Пинки у Сремској Митровици, прослављен је њихов небески заштитник и слава богослужбеног простора, Свети Александар Невски.
Свету Архијерејску Литургију и благосиљање славских дарова, колача и кољива, богослужио је Његово Преосвештенство, Епископ сремски г. Василије уз саслужење протојереја Саве Раките, Архијерејског намесника сремскомитровичког, јереја поручника Предрага Докића, војног свештеника 204. ваздухопловне бригаде из Батајнице и подручног архијерејског протођакона Слободана Вујасиновића.

У обама свештеним чиновима активног учешћа узео је командант 1. бригаде Копнене војске, бригадни генерал Жељко Петровић у пратњи команданта сремскомитровичког гарнизона потпуковника Борислава Крњајића и иног христољубивог војинства, који су се причестили светим Тајнама Тела и Крви Господње. Духовна радост припала је и свима оним припадницима војске и њиховим пријатељима из грађанства који су осећали да морају бити учесници ове благодатне светковине.

Овогодишње кумство славе достојанствено је и са љубављу понео капетан Стеван Чичић, гарнизони лекар сремскомитровички, од кога је кумовски залог за идућу годину преузео овдашњи професионални војник, десетар Јово Стојић.

Међу уваженим гостима видно место заузели су г. Томислав Јанковић, председник скупштине града Сремске Митровице и високопреподобна мати Антонина, игуманија манастира Петковица.

Богослужења су, својим красним појањем, увеличали студенти православне теологије, вероучитељи и свештенство града Митровице.

На самом концу свештених обреда јереј капетан Ђорђе Стојисављевић, као надлежни војни свештеник, бираним речима је поздравио уважени скуп истичући да је Епископов долазак међу нас показатељ очинске љубави и старања за сваку поверену му душу која службује у војсци, али истовремено и подстицај свакоме војнику да са одговорношћу и љубављу чува своју душу и своју земљу.  Владичина, веома надахнута беседа, дала је немерљив духовни допринос данашњем молитвеном помену Светом Александру Невском, врсном војнику, великом кнезу, православном хришћанину, а најзад и монаху, чији морални лик и дело могу и данас свима нама да буду узор за следовање.

Духовно и практично сатрудништво на свечарским припремама и самој слави било је поверено јереју капетану Љубиши Човићу, војном свештенику гарнизона Бачка Топола, и помоћницима војног свештеника: заставнику Милету Даљевићу из Новог Сада, и старијем воднику прве класе Дејану Богићевићу из Сремске Митровице.

На послетку је, у војничком ресторану, уследио свечани славски ручак на којем је господин генерал, у својству домаћина, поздравио празнични скуп на челу са Епископом сремским Василијем уручивши му притом пригодан поклон. Узвраћајући истом мером, Владика је отпоздравио генералу и предао уздарје, још једном, позивајући све сабране да живимо у братољубљу и богољубљу, чувајући ово парче земље коју нам је Бог подарио, а преци у аманет оставили.

Молитвама светог Александра Невског,

Господе Исусе Христе, Сине Божји,

помилуј и спаси сву христољубиву војску нашу и

вас род наш светосавски!

Војни свештеник Ђорђе Стојисављевић

%d1%81%d0%bc9 %d1%81%d0%bc8

%d1%81%d0%bc %d1%81%d0%bc7 %d1%81%d0%bc6 %d1%81%d0%bc4 %d1%81%d0%bc3 %d1%81%d0%bc2

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *