Патријарх васељенски на пријему код председнице Хрватске

У суботу, 10. септембра, 2016. године, Његова Свесветост Архиепископ цариградски и Патријарх Васељенски г. г. Вартоломеј, у пратњи Митрополита загребачко-љубљанског г. Порфирија, посетио је председницу Републике Хрватске гђу Колинду Грабар-Китаровић у њеној резиденцији на Пантовчаку.

У веома срдачном разговору, Његова Свесветост је захвалио Председници на издвојеном драгоценом времену и на гостопримству. Током разговора патријарх Вартоломеј и председница Грабар-Китаровић сложили су се о важности дијалога као начина за решавање проблема и сукоба те избегавања ратова и крвопролића. Посебно су нагласили важност међуверског дијалога данас, када смо суочени са растућим екстремизмом, радикализмом и искривљивањем вере.

Председница Грабар-Китаровић је истакла да Јасеновац као место страдања, као и сва друга места невино пострдалих људи, сматра црним тачкама и мрљама народа, међутим, додала је да није добро манипулисти бројем жртава и да треба гледати у будућност учећи се на грешкама из историје. Поштујући и не заборављајући невино пострадале жртве треба гледати у будућност и учинити све да људи живе у миру и међусобном разумевању.

Председница је, такође, поменула канонизацију Алојзија Степинца рекавши да се канонизација не врши ни против кога, па ни против српског народа, него да канонизација има симболички смисао којим се манифестује борба против комунизма као тоталитарног режима.

Његова Свесветост Патријарх Вартоломеј је истако да је велика ствар што је папа Фрања показао ширину и отвореност за разговор између православних и католика о темама на које не гледамо исто. Тиме је потврдио да му је стало до јединства свих хришћана на којем се иначе обојица, и Патријарх Вартоломеј и Папа Римски, труде колико је то могуће заједнички. Притом, Патријарх је као најважнију ствар навео спремност да са поштовањем слушамо једни друге како бисмо боље разумели аргументе које можда понекад немамо у виду.

На самом крају сусрета Васељенски Патријарх г. Вартоломеј је упутио Републици Хрватској најбоље жеље и благослов за мир, стабилност и благостање на чему му је председница Грабар-Китаровић срдачно захвалила.

фото: Уред Председнице РХ, Филип Глас

Извор: Митрополија загребачко-љубљанска

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *