Патријарх руски Кирил походи руски најсевернији град

Патријарх московски и све Русије Кирил стигао је у руски најсевернији град Певек. Патријаршка посета поглавара Руске Православне Цркве аутономној регији Чукотка почела је у уторак, почев од ове артичке луке која се налази на обалама залива Чаун у Источносибирском мору.

Током посете Чукотки Патријарх ће положити камен темељце за две нове цркве у вечитом леду – у Певеку и поред аеродрома Уголни који служи и Анадиру, административном центру аутономне регије Чукотка, и тамо ће се сусрести са локалним узгајивачима ирваса.

„Певек је руски најсевернији град, најисточнија лука на Артичком мору руске територије. Сасвим је очигледно да је ово начин на који ће се наша економија и наш национални живот развијати, да ће север и исток постати веома важни. Ми знамо чак сада који су шири планови који су повезани са развојем Северноморске руте“, изјавио је Патријарх Кирил. Он је захвалио гувернеру Чукотке Роману Копину и Епископу анадирском и чукотском Матеју на чињеници што се много десило у региону претходних месеци, укључујући развитак духовног живота.

„Могу се видети позитивни знаци духовног препорода, па отуда, нов тренутак у развоју овог прелепог региона,“ рекао је Свјатејши Патријарх. Када је упитан у вези главног циља његове посете Певеку, он је рекао да је дошао тамо „на првом месту, да се сусретне с људима који живе тамо и да се моли са верницима“. Према Патријарховим речима, „90-те и ране 2000-те су биле тешке за Певек, али они који су преживели и сачували град, имају добре изгледе.“ „ И оно што је најважније, овде сам дошао да бих положио камен темељац Саборној цркви у част Новомученика и Исповедника Руске Цркве“, образложио је Његова Светост.

Извор: Православие.ру (превод: Информативна служба СПЦ)

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *