Књига “О јересима” преподобног Јована Дамаскина

Слободан Продић, “Књига “О јересима” преподобног Јована Дамаскина као 61. поглавље Сарајевског рукописа “Законоправила” светог Саве Српског”

“Законоправило” Светог Саве Српског представља дело које свакако јесте незаобилазан извор у проучавању многих сегмената живота наше Цркве и државе у времену средњег века. Дуги низ година ово дело због околности да није било преведено на српски говорни језик, било је недоступно широј читалачкој публици.
Крајем прошле године светло дана најзад је угледао превод Сарајевског рукописа овог дела светог Саве Српског што је, слободно можемо рећи, важан тренутак за све оне који се баве како историјом Српске Православне Цркве у средњем веку, тако и за обичан верујући народ. Како је “Законоправило” зборник који у себи садржи списе који настају у различитим временима и из пера различитих људи, потребно је да се сваком од његових поглавља приступа са пажњом и намером да садржај исти буде разумљив онима који их читају.

Управо из овог разлога, др Слободан Продић, преводилац Сарајевског рукописа “Законоправила”, прихватио се труда да пред наше читаоце дође и књига која се бави садржајем 61. поглавља рукописа о коме говоримо. Наиме, ово поглавље својом садржином бави се питањима различитих јереси из угла посматрања преподобног Јована Дамаскина. Напомене овог светог оца у вези са јересима од непроцењиве су вредности и то јесте био разлог што их је у свој зборник уврстио свети Сава Српски. Много векова касније, ми смо се обрели у ситуацији да велики део читалаца ипак мало тога зна у вези са појединим јересима о којима се говори, тако да је постојала потреба да се упоредо са преводом текста преподобног Јована Дамаскина у једној књизи појаве и најосновнији коментари о свакој од њих. Приступајући овом труду управо на овај начин, др Продић је и сачинио књигу која читаоца уводи у садржај списа преподобног Јована Дамаскина, истовремено га упућујући на многобројне изворе у којима се могу пронаћи још подробнији детаљи везани за проблем појединих јереси. Радећи на овај начин, аутор књиге која је пред нама створио је штиво које је пре свега намењено ученицима и студентима наших богословских установа, али и дело које свакоме ко чита “Законоправило” пружа могућност да заиста продре у срж онога што је садржина поменутог 61. поглавља овог рукописа.

преузето са сајта СПЦ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *