UA-93122834-1

ПАТРИЈАРХ БЛАГОСЛОВИО ПОЧЕТАК ШКОЛСКЕ ГОДИНЕ: “ДА ИЗРАСТЕТЕ У ДОБРЕ ЉУДЕ, ДА ПОСЛУЖИТЕ БОГУ И СВОМЕ НАРОДУ”

Његова Светост Патријарх српски Иринеј служио је у недељу, 4. септембра, Свету Архијерејску Литургију у Саборној Цркви  у Београду. Током свете Литургије изговаране су молитве за призив Светог Духа, односно молепстије наше Цркве на почетку школске године.

Патријарх је благословио дан када наша деца ступају у школу и поручио да образовање значи стицање образа, части, достојанства и поштења, да то науче и знају од малих ногу како би сутра када постану одрасли људи и када буду заузели одговорне положаје у друштву били онакви какве их Господ жели и онакви какве их народ жели. – „Да послуже Богу пре свега и своме народу. Нека их Господ благослови и да мудрост Божанску и благодат Божију да успевају у свему добром, честитом и племенитом“  – благословио је Свјатијејши Патријарх српски.

Патријарх је истакао да се код нас православних, не само код нашег народа , пре свакога посла а поготово пред важније послове чини молитва Господу, да нам Господ да благодат, мудрост и знање за оно што нам је потребно у нашем  животу.

„То и ми чинимо призивајући благодат Духа Светога, да Дух Свети обасја мудрост и разум наших школских ученика, да сазнају и упознају све оно што је битно и важно у нашим животима. Да упознају онога који је овај свет створио, који овај свет одржава, и који нам је даровао све оно што нам је потребно за наш живот“.

Свјатијејши је подсетио да све оно што видимо и што нас окружује, није створио нико од нас нити било ко други – „већ онај који је створио и све нас, даровао нам живот и све оно што је потребно нашем животу. Тој истини великој нас учи Црква наша. Тој истини нас учи Свето Јеванђеље“ – казао је Патријарх Иринеј.

Његова Светост подсећа на нашег великог научника Михајла Пупина, који је од детињства био сав испуњен благодаћу Духа Светога, истичући да је Пупин иако млад и неискусан у животним приликама, у свему видео присуство Божије, а нарочито је поштовао и молио се Светоме Сави, и у свакој прилици, не само као дете и млад човек него и касније као прослављени научник, увек је спомињао име Светога Саве и истицао његову заслугу за оно што он јесте.

– „Михајло Пупин био је сав испуњен вером, испуњен Јеванђељском истином, а његова честита мајка Пелагија је, иако неписмена, знала цео псалтир напамет, и са мудрошћу псалтира она је учила, саветовала и васпитавала свога сина Михајла. Ето, то је диван пример нашој деци да се угледају на њега, јер се он много трудио и од свега је био најжеднији и најгладнији знања“ рекао је Патријарх и додао: „Нека се и наша драга деца угледају на Михајла Пупина и на друге великане, не само наше него и из других народа, који су дубоко веровали у Бога, који су били одани вери својој, и којима је Господ открио велике тајне, а наша нас Црква позива да упознамо тајне нашега живота и света у коме живимо, и да на тај начин у свему видимо онога који је присутан у свему – створитеља и спаситеља нашега Христа“ – поручио је Патријарх и благословио:

– „Нека Господ просвети ум наше деце, нека их обасја, нека помогне нашој деци да сазнају да је без вере немогуће свет упознати, нити смисао нашега живота. Да их Господ просвети у вери, јер када веру имамо – онда имамо Господа са собом, а када Господа имамо – онда имамо све оно што нам је потребно овде и за читав наш живот и нашу будућност“ – поручио је Патријарх.

преузето Телевизија Храм

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *