У шидској Лазарици обележен почетак Великогоспојинског поста

Почетак Великогоспојинског поста обележен је сабрањем богољубивог народа у цркви посвећеној Светом кнезу Лазару у Шиду. Свету Литургију служио је старешина храма јереј Ђорђе Марић. Светој Литургији присуствовао је, уз благослов и допуштење Епископа сремског Господина Василија, високопреподобни архимандрит Гурије из Епархије гатчинске у Русији. У овој руској епархији,  у граду Кингисепу је ове године уочи Видовдана освештан камен темељац за први храм посвећен Светом кнезу Лазару и цару Николају Романову.

Отац Гурије је зачетник идеје о српском храму у Русији и уз благослов Епископа гатчинског и лужинског Господина Митрофана, са богољубивом братијом из Србије и Русије.

У својој беседи отац Ђорђе је казивао о Великогоспојинском посту, молитви, те казао да се очекује завршетак куполе у наредном периоду, а звона за храм, дар манастира Привина глава, освештана су на сабор Светог архангела Гаврила 26.јула 2016. Звоно тешко три тоне освештао је Епископ сремски Господин Василије.
После литургијског сабрања гости из братске нам Русије говорили су о будућем храму у граду Кингисепу у Епархији гатчинској, где ће, широм те области, бити одржани Дани српске културе и духовности. У наставку послушајте снимак беседе јереја Ђорђа Марића.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *