Још један осврт на велики Светоангелински сабор у манастиру Крушедол

Свете мошти монахиње и деспотице српске, преподобне Мајке Ангелине Бранковић, благословом Његовог Преосвештенства, епископа сремског, Господина Василија, 20. марта започеле су, из манастира Крушедол, поход кроз све градове и села, парохијске храмове и манастире Епархије сремске. Ово благодатно ходочашће за препород и спас нашег народа, трајало је готово пет месеци, од Недеље православља, па све до празника Свете мајке Ангелине, 12. августа, када су мошти враћене у своју задужбину, одакле су првобитно и кренуле. Тим чином обележена су три значајна датума у животу породице Бранковић: 530 година од доласка свете мајке Ангелине са синовима Ђорђем (потоњим владиком Максимом) и Јованом у Срем (1486. год), 500 година од упокојења владике Максима (1516. год) и 300 година од спаљивања њихових светих моштију од стране Турака у манастиру Крушедол (1716. год).

Централна прослава поводом ових великих јубилеја обележена је дводневним свечаним програмом у манастиру Крушедол, 11. и 12. августа 2016. године. У част  светородне лозе Бранковића, поред мноштва народа и црквених великодостојника на челу с Његовом Светости Патријархом српским Господином Иринејем и Његовим Преосвештенством Епископом сремским Господином Василијем, окупили су се и представници општинских власти, војске, полиције, интелектуалне елите, као и признати уметници из различитих сфера. Матија Бећковић, Љиљана Благојевић, Виктор Савић и Биљана Крстић, само су неки од познатих, јавних личности који су дошли да се поклоне нетрулежним моштима Свете Мајке Ангелине и увеличају овај велики, несвакидашњи догађај.

У четвртак, 11. августа, око 18:00 часова, одмах по уласку светих моштију у Крушедол, литија, на челу с Његовим Преосвештенством, епископом сремским Г. Василијем , наставила се до манастирског храма, где је започето свеноћно бденије. Уметнички програм у славу деспотице и светице Ангелине Бранковић, који је спрам празничног расположења и назван „Радуј се“, почео је у 21:00 час, а отворила га је Љиљана Благојевић, представљајући лик мајке Ангелине, с Библијом у руци, уз звучну завесу (исон) хора Епархије сремске Свети Николај. У програму су још учествовали музички састав Бистрик на челу с Биљаном Крстић, Виктор Савић, тумачећи лик владике Максима, песници, Матија Бећковић, Рако Петров Ного, Милица Јефтимјевић Лилић, Иван Негришорац и Ђорђо Сладоје, а пред крај, уживали смо у наступу групе Врело. Исте вечери, Епископу сремском Г. Василију поводом 30 година на трону Епархије сремске, екипа Радио Телевизије Војводине уручила је поклон као знак захвалности за његову дугу и плодоносну службу. Након уметничког програма, у 22:00 часа, у манастирском храму, одслужена је Света тајна јелеосвећења.

Прослава дана Свете Мајке Ангелине, 12. августа, почела је литургијом у 5:00 часова, у Храму манастира Крушедол, којом је началствовао протојереј ставрофор Велизар Живановић, уз саслуживање више свештеника. Друга литургија, која је служена у селу Крушедол, отпочела је убрзо након завршетка прве, у 6:30 часова, којом је началствовао протојереј ставрофор Петар Јованчевић с оцем Славком и ђаконом Немањом Теофиловићем. Тим молитвеним чином, народ се заједно са својим свештенослужитељима припремио за дочек Његове Светости, архијереја српског, Господина Иринеја.

У 8:00 часова, Епископ сремски Господин Василије заједно с више архијереја, свештеника и ђакона, „руку под руку“ с верним народом, дочекао је пред капијом манастира Крушедол Његову Светост Господина Иринеја, патријарха српског. Шпалир, чији део су били и представници војске и полиције Србије, протезао се дуж порте манастира, па све до самог уласка у Храм. Недуго затим, у 9 часова, отпочела је Света Архијерејска Литургија на бини која је постављена у централном делу манастирске порте.

Велики Светоангелински сабор завршен је уметничким програмом у 12:00 часова, у оквиру којег је наша позната глумица Љиљана Благојевић најавила групу уметника из Новог Сада и Сремске Каменице, који су се благословом архијерејског намесника, протојереја ставрофора Гавре Милановића, удружили како би свој игроказ даровали на поклон манастиру Крушедол, на овај свети дан.

Гледајући реке народа које су у ова два дана походиле порту манастира Крушедол, можемо закључити да догађаји попут петомесечног ходочашћа моштију Свете Мајке Ангелине, чија нас нетрулежна рука благосиља и храбри, уливају наду да се наш народ окреће Господу, а деца и омладина усмеравају ка суштинским, непролазним вредностима живота. У прилогу можете погледати слике и послушати аудио записе, које је на лицу места забележила екипа радија Епархије сремске Српски Сион (у саставу: протојереј Сретен М. Лазаревић, Михаило Јањић, Мирослав Крсмановић и Николина Швоња), како бисте могли да осетите макар део атмосфере из манастира Крушедол 11. и 12. августа 2016. године. Свако добро од Господа жели вам радио Српски Сион.

????????????????????????????????????

Долазак моштију Св. Мајке Ангелине у манастир Крушедол

????????????????????????????????????

Уношење светих моштију у манастир Крушедол

????????????????????????????????????

Његово Преосвештенство, Г. Василије целива мошти

????????????????????????????????????

Љиљана Благојевић (Мајка Ангелина) и Виктор Савић (владика Максим)

????????????????????????????????????

Биљана Крстић и Бистрик

????????????????????????????????????

Света тајна јелеосвећења

????????????????????????????????????

Народ на Светој тајни јелеосвећења

????????????????????????????????????

Дочек патријарха 12.8.2016.

????????????????????????????????????

Улазак патријарха у порту манастира Крушедол

????????????????????????????????????

Света Архијерејска Литургија

????????????????????????????????????

Уметнички програм Игроказ Мајци Ангелини

????????????????????????????????????

Његово Преосвештенство, Г. Василије беседи

????????????????????????????????????

Његова Светост, Г. Иринеј на Светој Архијерејској Литургији

 

Линкови:

 

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *