Дочек и боравак Свете Ангелине у манастиру Сремска Раваница у Врднику

У петак, 29. јула 2016. године, у 16 часова, житељи Врдника заједно са светом обитељи манастира Сремска Раваница дочекали су мошти Свете преподобне Ангелине у средишту свога места и допратили их на свом путу из Храма Рођења Светог Јована Претече и Крститеља до манастира Сремска Раваница. По уласку у храм, одслужен је Акатист Светој мајци Ангелини којим је началствовао високопреподобни архимандрит о. Нифонт, игуман манастира Пресвете Богородице Тројеручице у Богоштици, уз саслужење свештенослужитеља како из монашког тако и из свештеничког реда из свих крајева наше Свете Цркве. Након одслуженог Акатиста, Епископ сремски Г. Василије замонашио је две сестре у Христу и сада слушкиње Божије – сестру Марију и сестру Серафиму, после чега се сабраном верном народу у овој светињи обратио поучном беседом пред моштима Свете Ангелине и Светог кнеза Лазара, на радост свима и због новопострижених слушкиња Божијих:
160729_002
Радост овог дана у Господу настављена је у заједничкој трпези љубави коју су домаћини ове свете обитељи припремили за свештенство и верни народ.

извештај: ђакон Немања Теофиловић
фотографија: Јовица Михајловић


На празник и у спомен Свете великомученице Марине, у народу названа Огњена Марија, у суботу 30. јула 2016. лета Господњег, служена је Света литургија у фрушкогорском манастиру Сремска Раваница у част присутних нетљених моштију Свете мајке Ангелине које сада бораве у овој светињи заједно са делом моштију Светог кнеза Лазара. Началствовао је протојереј Небојша Димковић, парох врднички и старешина Храма Рођења Светог Јована Претече и Крститеља, уз саслужење јереја Петра Ђорђића, пароха грабовачког и витојевачког, јереја Душана Вишекруне, старешине румског Саборног храма посвећеног Силаску Светог Духа на апостоле, ђакона Александра Стаменковића који службује при манастиру Сремска Раваница, јерођакона Иринеја из манастира Денковац у Епархији шумадинској и ђакона румског Немање Теофиловића. За певницом појало је певачко друштво “Србски православни појци” из Београда. На Литургији присуствовали су и гости високопреподобни архимандрит о. Серафим, настојатељ манастира Денковац, и високопреподобни архимандрит о. Нифонт, настојатељ манастира Пресвете Богородице Тројеручице у Богоштици.
Након Литургије сви су приступили заједничкој трпези љубави коју су припремили драги домаћини ове свете обитељи преподобни јеромонах о. Пајсије и високопреподобна игуманија мати Анастасија.
извештај: ђакон Немања Теофиловић
фотографија: Стефан Станојевић

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *