Ходочашће моштију мајке Ангелине у Руми од 18. до 24. јула

У част обележавања три значајна датума из живота светородне породице Бранковић, кивот са моштима Свете мајке Ангелине, српске монахиње, деспотице и светице, у оквиру ходочашћа по Срему, боравиће и у румској општини од 18. до 24. јула.

Повод за ходочашће је 530 година од доласка Бранковића у Срем, пет векова од смрти Светог владике Максима и триста година од спаљивања моштију Светих Бранковића.

“Имаћемо част и радост да 18. јула у 17:30 часова на улазу у Руму, код вашаришта, дочекамо мошти преподобне мајке Ангелине. Са нама ће, ако Бог да, бити и Његово Преосвештенство Епископ сремски г. Василије. Мошти мајке Ангелине ће у Руми боравити у сва четири храма, а обићи ће и скоро сва села у нашој општини. Детаљни распоред богослужења биће истакнут на црквама, али и на нашем сајту spcruma.rs и на сајту Општине Рума ruma.rs”, казао је протојереј Сретен Лазаревић, архијерејски намесник румски.

Протојереј Лазаревић је позвао вернике да заједно са својим свештенством 18. јула дочекају мошти светице, али и да присуствују богослужењима.

Ходочашће се завршава 11. августа, када ће мошти бити враћене у манастир Крушедол, чију су градњу деспотица Ангелина Бранковић и њен син владика Максим (световно деспот Ђорђе Бранковић), започели 1509. године. У Срему је мајка светих Бранковића примила монашки чин у женском манастиру који је подигла у самом месту Крушедол.
На монашењу задржала је име Ангелина и учествовала је у реконструкцији храмова и манастира у Срему. Због многобројних добрих дела, у народу је прозвана Мајка Ангелина, а њен лик налази се на свим иконама светих Бранковића.
rumskosvestenstvo1-200x150

http://www.ruma.rs/portal2/jupgrade/index.php?option=com_content&view=article&id=8072%3A18-24&catid=204&lang=en&Itemid=66

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *