Патријарх тражи поштовање према Светој Софији

Цариградски патријарх Вартоломеј I подсећа муслимане на хришћанску прошлост овог светог храма

Респект пред хришћанском прошлошћу Свете Софије у Цариграду захтевао је патријарх Вартоломеј I. У једној честици поводом овогодишњег рамазана, Патријарх је изразио турским муслиманима високо поштовање њихове религије и њихових светиња.

За време једне недавне омилије у цариградској цркви Свете Недеље Патријарх је изјавио да он очекује такав однос муслимана према црквиСвете Софије.

Повод овој изјави су били речитативи и позиви хоџе на молитву у овај храм и прокламовање исламског закона вере: ”Нема другог Бога осим Алаха. Мухамед је његов пророк”.

Готово хиљадугодишња црква

Овај ререзентативни храм је био хришћанска црква, доцније турска џамија, да би 1931.г. био преображен у музеј. От тада је сваки религиозни/богослужебени чин у њему забрањен.

За време политичког мандата председника Реџепа Тајипа Ердогана све су учесталије религиозне церемоније у овој некада најзначајнијој цркви целокупног хришћанства, након пада Цариграда 1453. г. преображеној у џамију.

Патријарх Вартоломеј је подсетио да је овај свети храм готово хиљаду година био хришћанска црква. Она је и даље од стране хришћана поштована као светиња и представља један од највиших домета у историји хришћанске уметности целокупног човечанства.

Протођакон ЗА

Вести из сестринских цркава |

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *