Свете мошти у Новим Карловцима

СВЕТЕ МОШТИ У НОВИМ КАРЛОВЦИМА И СВЕТА АРХИЈЕРЕЈСКА ЛИТУРГИЈА

Дана 9. јула 2016. године Господње, у вечерњим сатима, дочекане су мошти Мајке Ангелине Српске. У 18 часова, у храму Сретења Господњег, прочитан је акатист. Одређени свештеници да читају били су архијерејски намесник протојереј Борис Милинковић, протојереј Миле Станковић и јереј Жарко Кунац. Беседио је протојереј Мирослав Дамњановић, а помазивао светим уљем протојереј-ставрофор Брацо Санчанин.
Дана 10. јула 2016. године Господње служена је Света архијерејска Литургија. Његово Преосвештенство Г. Василије је по изласку из аута био окружен народом, који је прилазио да целива архијерејску десницу и знамење Крста Господњег. Свештеници који су саслуживали Његовом Преосвештенству били су: архијерејски намесник протојереј Борис Милинковић, протојереј-ставрофор Брацо Санчанин, протојереј Миле Станковић и протонамесник Миливоје Вучић. Саслуживао је и протојереј-ставрофор Милорад Мишкић, као и ђакони – Слободан Вујасиновић и Милорад Бојчић. Певао је хор из Нове Пазове под управом архијерејског намесника протојереја-ставрофора Мила Јокића. За певницом су били: професор појања у Богословији Св. Арсенија Сремца Горан Власац, професор Станко Лакетић, вероучитељ Горан Груловић и теолог Страхиња Џамбић. Старешини храма, протојереју Момиру Џамбићу, свечано је додељено достојанство протојереја-ставрофора и напрсни крст који убудуће треба да носи. После Свете Литургије су освећени и темељи парохијског дома у порти цркве.


У беседи на Светој Литургији Његово Преосвештенство је споменуо да, као што се бринемо за тело, тако још више треба да се бринемо за унутрашњег човека. Унутрашњи наш човек је искра и огањ божанске Благодати, а та искра чека да обратимо пажњу на њу. Ако се Бог брине за свакога мрава, за сваки цвет, за свако створење, колико се више брине за нас? Због тога нам шаље Свете да их слушамо, да се поново вратимо Њему, Алфи и Омеги свега створенога света.
вероучитељ Горан Груловић

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *