Отворен Тесла глобал форум

На празник Рођења Св. пророка и претече Јована, Крститеља Господњег, 7. јула 2016. године, са почетком у 14 часова, у хотелу ”Норцев” на Фрушкој гори, отворен је Тесла глобал форум 2016, који ће трајати до 11. јула. Наиме, Тесла глобал форум покренут је 2012. године са циљем да се овековечи Теслин лик и непроцењиво дело од највеће важности за васцело човечанство кроз различите садржаје интересантне за људе свих животних доби и студенте, како домаће тако и за оне из иностранства. Ова година је јубиларна – обележава се 160 година од рођења Николе Тесле, 80 година како је проглашен за почасног грађанина Новог Сада и 90 година како је проглашен за почасног члана Матице српске у Новом Саду. Четвородневну манифестацију у част великог светског и нашег проналазача Николе Тесле званично и свечано отворио је проф. др Зоран Милошевић, покрајински секретар за високо образовање и научноистраживачку делатност Владе АП Војводине. Затим, исто тако поздравивши све присутне, упућујући на свеукупни значај Николе Тесле, обратили су се још и проф. др Драган Станић, председник Матице српске у Новом Саду, г. Владимир Јеленковић, директор Музеја Николе Тесле у Београду, проф. др Бранко Ковачевић, председник Надзорног одбора Електропривреде Србије, и г. Млађен Цицовић, директор Представништва Републике Српске у Београду.
Признање Матице српске ”Бела голубица” додељена је прослављеном и првом тенисеру света, г. Новаку Ђоковићу, чије ће признање бити чувано у фрушкогорском манастиру Шишатовац до његовог повратка са Олимпијских игара у Рио де Жанеиру, док је признање ”Теслин сребрни новчић” (”Tesla Silver Coin”) додељено младом математичару г. Алекси Константинову, који је с тим одличјем отишао на математичку Олимпијаду у Хонг Конг.
Оно што је увеличало свечаност отварања Тесла глобал форума јесте додељивање престижног признања ”Бела голубица” Њ. П. Епископу сремском Г. Василију, који је поздравио присутне и заблагодарио на урученом одличју похвалним словом о личности Николе Тесле, представљајући га као посебно знамење Божије на земљи.
Признање ”Бела голубица” је установљена по чудесном догађају из његовог живота, у периоду када је у болести боравио у манастиру Шишатовац. Међутим, оздравивши захваљујући тамошњој чудотворној води и од Бога даним ваздухом, видео је ”белу голубицу којој су очи исијавале снажну светлост”. На крају, наступила је певачка група Ликоси и представила се песмом из краја одакле потиче наш великан, после чега је г. Ненад Јанковић, познатији као ”др Неле Карајлић” – познати музички и кинематографски уметник, говорио о свом новом достигнућу у припреми под називом ”ФБИ – Досије Тесла”.

извештај: ђакон Немања Теофиловић
фотографија: протојереј Сретен Лазаревић

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *