Бешка на дан Светог Јована Крститеља

СВЕТА ЛИТУРГИЈА У БЕШКИ НА ДАН
РОЂЕЊА СВЕТОГА ЈОВАНА, ПРЕТЕЧЕ И КРСТИТЕЉА

Дана 7. јула 2016. године Господње служена је Божанствена Литургија у храму Ваведења Пресвете Богородице у Бешки, у присуству Светих моштију Мајке Ангелине Крушедолске и Српске. Близина моштију и близина самога манастира Крушедола месту Бешки говоре нам да је спасење ближе него када поверовасмо, како се и читало у Апостолу на Литургији. Бог није далеко од нас, Он је ту, само нам је понекад тешко да верујемо због учмалости срца.
Одређени свештеници да служе Литургију били су арх. намесник протојереј Борис Милинковић, јереј Недељко Рашић и јереј Богољуб Милановић. У беседи отац Борис Милинковић је споменуо да Благодат која је присутна у моштима јесте иста та Благодат која је створила свет и све лепоте света. Та Благодат нема почетка, и даје нам се кроз Свету Литургију и Свете Тајне у Христу.
Морамо пажљиво ослушкивати своје срце и Благодат како бисмо умели да разликујемо шта је добро, а шта је зло.
Акатист испред моштију увече у 18 часова читали су протојереј Момир Џамбић, протојереј Миленко Поповић и јереј Немања Мартиновић. Беседу увече је одржао јереј Симеон Жегарац, а помазивао је светим уљем протојереј Миле Станковић. У беседи отац Симеон се осврнуо на живот Мајке Ангелине и њеног супруга Светог Стефана деспота, њихово коначно станиште у Срему и градњу светих манастира заједно са синовима, Светитељем Максимом и Светим Јованом деспотом.
вероучитељ Горан Груловић

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *