На Аранђеловдан обележена храмовна слава у Илоку

У понедељак 21. септембра 2022. године, на празник Светог арханђела Михаила и других бестелесних сила, у храму у Илоку, који Светог архистратига Божијег прославља као свог патрона, служена је Света Литургија.

Литургију је служио старешина храма, високопречасни протојереј-ставрофор Предраг Азап. За певницом су појали Стефан Азап, свршени богослов и вероучитељ Ненад Србљанин из Адашеваца.
Светој Литургији је, осим бројног верног народа, присуствовала и председница Скупштине града Илока госпођа Рената Баножић, као представница локалне власти, а учешће су узели и заменик председника СО Бачка Паланка господин Бојан Радман, као и господа Дејан Лисица, председник Удружења Медљанаца ,,Димитор“ из Новог Сада и Славко Пекез, привредник из Новог Сада. Овогодишњи кум славе био је господин Бојан Релић из Илока, са својом фамилијом, док се за кумство за следећу годину пријавио господин Славко Велемир са својом породицом, из Бачке Паланке.

Након Свете Литургије обављена је литија око храма, у којој се проти Предрагу придружио протојереј Ратко Нонковић, парох вашичански. По завршетку литије, у храму су освештани и принесени славски дарови, које је припремио кум славе господин Бојан Релић.

По приношењу славских дарова, протa Предраг је промовисао Илочку разгледницу, на којој је приказана икона Богородице илочке, којa је изображена 1802. године у граду Смоленску у Русији, а коју је наредне 1803. године у Илок донео и поклонио храму Лазар Јовановић, отац митрополита београдског Петра Јовановића. У наставку је за све присутне приређена трпеза љубави, коју су заједно припремили кум славе и Црквена Општина Илок.

Све сабране на празничном слављу је нарочито обрадовала посета Његовог Преосвештенства Епископа сремског Г. Василија, који је дошао у пратњи високопречасног протојереја-ставрофора Радомира Мишића, архијерејског намесника шидског и епархијског ђакона Горана Власца. Преосвећени владика је изразио задовољство што је могао са православним верним народом у Илоку да подели духовну радост поводом празника Светог архистратига небесних сила, арханђела Михајла, уједно их охрабрујући да истрају у сведочењу вере истините и да никада не престану бити ,,светлост свету“.

Благодаримо вероучитељу Ненаду Србљанину из Адашеваца, на достављеном извештају

Извор: Радио Српски Сион

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *