Свети Димитрије литургијски прослављен у Великој Ремети

  

Манастир Светог великомученика и мироточца Димитрија у Великој Ремети обележио је у уторак 8. новембра 2022. године величанствено своју храмовну славу.

Празнично бденије служено је уочи Митровдана у препуном храму верног народа. Без обзира на маглу и ситну кишу у манастир су пристигле на стотине верника. За једном певницом је био подмлађени хор из Београда, а за другом монахиње из манастира Јазак. Богослужили су протојереји-ставрофори др Драгомир Сандо, Бранислав Поповић, протојереј Душан Вишекруна и јеромонаси Кирил и Митрофан. После помазања и надахнутих беседа свештенослужитеља, домаћин Архимандрит Стефан са братством, сестринством и кумовима приредио је трпезу љубави.

На сам дан празника у раним јутарњим часовима у манастир Светог Димитрија су почеле да пристижу колоне аутомобила. Светом Литургијом је началствовао игуман манастира Рибњак, Високопреподобни архимандрит Прокопије уз саслужење протојереја-ставрофора Душана Петровића, Бранислава Поповића и Миленка Савића, затим протојереја Слободана Вујасиновића, архијерејског намесника сремскокарловачког и ђакона Јанка Кртолице.

После Свете Литургије и причешћа обављен је трокраки опход око храма, ломљење славског колача и подела нафоре. У надахнутој беседи о мученичком страдању храброг ратника Димитрија беседио је протојереј-ставрофор Душан Петровић, ректор карловачке богословије у пензији.  Као и претходних година кума Драгица са породицом је приредила богату трпезу љубави за неколико стотина верника.

Текст и фотографије: Крсто Калинић

Извор: Радио Српски Сион 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *