Литургијско славље на празник Светог Петра Цетињског у Доњој цркви у Сремским Карловцима

На празник Светог Петра Цетињског, 31. октобра 2022. године, у Доњој цркви – Светих апостола Петра и Павла у Сремским Карловцима, где је 1784. године за митрополита Црне Горе хиротонисан Петар I Петровић, божанском Литургијом началствовао је високопреподобни архимандрит Стефан Вучковић, игуман великореметски. Том приликом саслуживали су му: протојереји-ставрофори Душан Петровић и Чедомир Грујичић, протојереј Слободан Вујасиновић, јереј др Петар Николић и ђакон Марко Стефановић.

Празничну беседу произнео је отац Стефан осврнувши се на богоугодан живот и дело Светог Петра Цетињског и Светог апостола Луке. Појали су ученици Карловачке богословије, предвођени својим професором, високопреподобним архимандритом  Арсенијем Матићем, игуманом манастира Бешенево. Увече у Доњој цркви служен је молебан Петру Цетињском и помазиван народ уљем из кандила које гори пред моштима овог српског светитеља и чија честица моштију се чува у Доњој цркви.

Уочи самог празника у храму је служено празнично вечерње са петохлебницом. Служио је протонамесник Сава Мишановић, свештеник при храму Свете Тројице из Нове Пазове, уз саслужење ђакона Доње цркве, Марка Стефановића. У наставку, у присуству великог броја верника, служена је Света тајна јелеосвећења. Том приликом началствовао је јереј Александар Маџаревић, свештeник из Нових Бановаца, а саслуживали су: протојереји Петар Божић (Инђија), Дарко Кончаревић (Батајница) и старешина храма Слободан Вујасиновић, затим јереји: Милош Марковић (Лежимир), Милан Томашевић (Сурчин) и др Петар Николић (Сремски Карловци). Присуствовали су протојереј-ставрофор Бранислав Поповић и Чедомир Грујичић.

Текст и фотографије: Зорица Зец

Извор: Радио Српски Сион

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *