Света тајна Јелеосвећења у храму Сабора српских светитеља у Руми

У навечерје празника који наша Света, Саборна и Апостолска Црква молитвено прославља у част и сећање на благочестивог и светог деспота Стефана (Слепог), господара Српског, на његов живот и подвиге, у петак, 21. октобра 2022. године, са почетком у 17.00 часова, у храму Сабора српских светитеља у Руми, служена је Света тајна Јелеосвећења.

Ова велика Света Тајна се служи за здравље болесника као што се у Апостолу који се чита на том обреду спомиње: ,,Болује ли ко међу вама? Hека дозове презвитере Црквене и нека се моле над њим, помазавши га уљем у име Господње. И молитва вере спасиће болесника и подигнуће га Господ; и ако је грехе учинио опростиће му се”.

Овом узвишеном молитвеном сабрању посебну благод дало је присуство моштију Светог Нектарија Егинског, које су у овај Свети храм донете у недељу, 16. октобра 2022. године. Подсећања ради, тога дана, Свету Литургију је предводило свештенство храма, протојереј Бранислав Мишковић, старешина цркве са сабратом оцем Вујадином Савићем.

Кивот са честицом моштију из Сремских Карловаца, по благослову Његовог Преосвештенства Епископа сремског г. Василија, донео је ректор Карловачке богословије, протојереј-ставрофор Јован Милановић.

Вечерас, Свету тајну Јелеосвећења су служили протојереј-ставрофор Рајко Цабунац, парох буђановачки у пензији, протојереј Драган Арсеновић, парох при храму Вазнесења Господњег у Руми, протојереј Вујадин Савић, парох при храму Сабора српских светитеља у Руми, протонамесник Душан Вишекруна, старешина Саборног храма Силаска Светог Духа на апостоле у Руми, јереј Горан Душанић, парох жарковачки, јереј Владимир Јездић, парох буђановачки, јереј Бранислав Дивљак, парох лаћарачки и румски ђакон Илија Алексић, уз молитвено присуство протонамесника Горана Димића из Саборног храма у Новом Саду и протојереја Бранислава Мишковића, пароха при храму Сабора српских светитеља у Руми.

Уз читање молитви освећења јелеја: ,,Човекољубче, пружи руку Своју са висине, и Твој Јелеј осветивши, Спасе, дај га слугама твојим на здравље и избављење од свих болести“, свештеници су помазивали верни народ освећеним уљем, кроз које делује Божија благодат за оздрављење душе и тела.

На крају Свете тајне Јелеосвећења и молитве над отвореним Јеванђељем присутнима је подељено освећено уље и брашно.

Након завршетка Свете тајне Јелеосвећења, прота Бранислав Мишковић је произнео богонадахнуту беседу и позвао сав присутан народ, који је у великом броју дошао у храм на ово велико молитвено сабрање, да наставе заједничарење у порти храма, уз послужење које су припремиле мајке и сестре из “Кола српских сестара” из Руме.

Текст и фотографије: Мирјана Босић

Извор: Радио Српски Сион

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *