Прослављена храмовна слава Покровске цркве у Петроварадину

Изузетно лепо и свечано је прошло овогодишње славско сабрање у нашем Светопокровском храму у Петроварадину.

Неколико дана пре празника наши вредни парохијани су се трудили на улепшавању храма. Све је било очишћено и украшено на најбољи начин, спрам наших могућности. Сви су дали свој максимум јер су се сви трудили да овај наш заједнички празник прославимо што лепше, јер храм је наш заједнички дом. Уочи празника служено је бденије које је окупило мноштво верника.

На сам дан празника рано ујутру смо извршили мало освећење воде, затим смо до почетка Свете Литургије читали Акатист Покрову Богомајке, правило пред Свето Причешће и часове. Светом Литургијом началствовао је архијерејски намесник подунавски протојереј-ставрофор Гавро Милановић уз саслужење осам свештеника и два ђакона.

Огроман број верника окупио се не само у светом храму већ и у порти храма и на улици. Сви су саборно једним устима (а надамо се и једним срцем) певали на Божанској Литургији. Причестило се мноштво верника а међу њима је био и знатан број деце. После Свете Литургије обавили смо опход око светог храма и благословили славске дарове. На самом крају сви су послужени у порти храма захваљујући нашим вредним парохијанима.

Увече је служена Света тајна Јелеосвећења на којој се такође окупио бројни верни народ.
На појутарје славе служена је Света Литургија у току које је обављен парастос за све уснуле ктиторе, приложнике и парохијане нашег св.храма.

На крају овог текста не остаје ми ништа друго него да се захвалим свима који су дали и најмањи труд да овај празник буде овако лепо и свечано прослављен у нашој скромној и малој светињи.

Благодаримо оцу Браниславу Керечком на достављеном извештају

Извор: Радио Српски Сион

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *