Преображење Господње у Обрежу

Преображење Господње у Обрежу

Један од догађаја, који величамо и празнујемо, спознајући сву љубав, снагу и свемоћ Господњу, збио се управо на дан који наша Света Мајка Црква молитвено прославља као сећање на Преображење Господње. Тај велики догађај, где сви спомињемо божанску светлост, не смемо заборавити, као дан када нас Господ истом светлошћу посећује да би видевши је постали прожети њоме, да би преобразила наш живот и да би нам се догодило управо оно што је и Сам Господ рекао: „Тако да се светли светлост ваша пред људима, да виде ваша добра дела и прославе Оца вашега Који је на небесима.“ (Мт. 5;16). А да та светлост не би била угушена нашом људском грешном тамом, сви имамо обавезу и дужност да живимо у сагласности са Светим Јеванђељем, у чињењу љубави и добра, како би у нашем живљењу људи познали Господа Исуса Христа.

Овај велики празник Преображења Господњег, свечано и торжествено је прослављен овога 2022. лета Господњег у Светим храмовима наше Епархије сремске, али и као храмовна и сеоска слава у селу Обрежу.

У навечерју празника служено је празнично вечерње богослужење са петохлебницом, са почетком у 18 часова. Овим богослужењем началствовао је старешина и духовник манастира Светог апостола и јеванђелисте Марка јеромонах Дамаскин (Тотић), уз саслуживање Архијерејског намесника пећиначког протонамесника Бојана Мијановића, пароха пећиначког и јереја Божидара Васића, пароха огарског. Лепоти празничног богослужења допринело је појање старешине храма и домаћина овог сабрања,  јереја Слободана Мицића, као и г. Жарка Рокнића, г. Марка Ракића, студент богословског факултета,  г. Марка Палежевића, докторанта теологије у Солуну и г. Милоша Цветковића, економа и управника интерната карловачке Богословије. По свршетку богослужења, присутнима се обратио јеромонах Дамаскин празничном беседом, позвавши све на угледање на Господа и на неопходни преображај наших живота уколико желимо наследити Царство небеско и бити синови и кћери Божије. Заједничарење уз пригодно послужење за присутне уприличено је у парохијском дому.

На сам дан празника служена је Света Литургија са почетком у 9:30 часова, којом је началствовао протојереј-ставрофор Јован Веселиновић, парох у пензији, уз саслуживање протојереја Александра Цвитановића, пароха сурчинског и старешине храма Свете преподобне мати Параскеве у Сурчину и јереја Слободана Мицића, пароха обрешког и старешине храма Преображења Господњег у Обрежу, док су Богу угодне светолитургијске песме узносили за певницом обрешки теолози, као и веран благочестиви народ.

Причешћени Светим Христовим Тајнама, многобројни у храму засигурно су на овом узвишеном, духовном сабрању схватили да се и ти моменти дају као просветљење, да би се мењали на боље, преображавали се и стремили томе да у моралном и духовном погледу увек будемо на висини – оној планини коју видимо у Јеванђељу и испод које се никад не треба спуштати.

Празничну беседу произнео је прота Александар Цвитановић, говоривши о смислу овога великог дана и празника, обрадовавши се видно напредујућем броју домаћег верног народа на храмовној слави и честитавши домаћинима славу а и свима присутнима празник.

Након заамвоне молитве, освештано је грожђе а након Свете Литургије учињена је славска литија око Светог храма и освећење славских колача и кољива. Славкој литији придружили су се протојереј – ставрофор Слободан Радојчић, парох у пензији, протојереј Александар Урумовић, парох ашањски, протојереј Предраг Михајловић, парох купински, јереј Милан Томашевић, парох сурчински, јереј Саша Милијашевић, парох доњетоварнички, јереј Јован Стегњајић, парох карловчићански, јереј Божидар Васић, парох огарски. Овогодишњи кумови храмовне славе биле су породице г. Момчила Орловића, г-ђе Љиљане Влајковић, г. Јована Тодоровића, г. Милана Божића, г. Миладина Јовановића, г-ђице Јелене Крсмановић, г-ђе Верице Божић, г. Љубише Јовановића, г. Андрије Пошарца, г. Илије Маријана и Зорана Диклића.

По одласку на центар села положен је венац и учињен је помен пострадалим обрешцима у свим ратовима до наших дана. Трпеза љубави настављена је и служена у свечаној сали „Ренесанса“ (бивша Арена) у Обрежу, трудом и жртвом кумова храмовне славе, верног народа и домаћег пароха.

Приредио: јереј Слободан Мицић,  прив. парох обрешки

Извор: Радио Српски Сион

Беседа јеромонаха оца Дамаскина:

Беседа проте Александра Цвитановића:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *