Света архијерејска Литургија у храму Светог кнеза Лазара у Шиду

У недељу 19. јуна, у прву недељу по Педесетници, када наша Света Црква прославља спомен на све своје Свете угоднике Божије, у храму Светог кнеза Лазара у Шиду служена је Света архијерејска Литургија. Литургију је служио Његово Преосвештенство епископ сремски Г. Василије. Преосвећеном владици су саслуживали високопречасни протојереји-ставрофори Радомир Мишић, православни архијерејски намесник шидски, Гавро Милановић, архијерејски намесник сремско-каменички, Мирослав Јосимовић, парох манђелоски, пречасни протојереји Петар Божић, парох у Ђинлонгу у Митрополији аустралијско-новозеландској, Ђорђе Марић, старешина храма Светог мученика кнеза Лазара у Шиду, часни јереји Јован Рајак, парох параговски, Александар Чавка, парох угриновачки, епархијски ђакон Горан Власац и ђакон Божидар Васић. Светој архијерејској Литургији присуствовале су монахиње из манастира Привина Глава и Света Петка, припадници Војске Србије, чланови витешког удружења, представници локалне власти на челу са председником Општине Шид, господином Зораном Семеновићем и председником СО Шид, господином Тихомиром Стаменковићем, као и многобројни верни народ.

Пре почетка Свете архијерејске Литургије Преосвећени владика Василије је извршио освећење храма и рукопроизвео у чтечеве господу Вукашина Мишића из Шида, свршеног богослова Богословије Светих Кирила и Методија у Нишу и Александра Милића из Манђелоса, дипломираног теолога.

У току Свете архијерејске Литургије Његово Преосвештенство владика Василије је рукоположио у чин ђакона господина Александра Милића, дипломираног теолога, а у чин презвитера ђакона Божидара Васића. По благослову Преосвећеног владике, новорукоположени презвитер о. Божидар Васић биће постављен за парохијског свештеника у месту Огар, у Архијерејском намесништву пећиначком.

По окончању Свете архијерејске Литургије освештани су славски дарови и пререзан је славски колач, које су дарoвали овогодишњи кумови славе, а благовољењем Преосвећеног владике старешина храма Светог кнеза Лазара о. Ђорђе Марић одликован је правом ношења напрсног крста и унапређен је у чин протојереја-ставрофора.

У својој архипастирској беседи коју је произнео на крају Свете Литургије, Преосвећени владика Василије је подсетио присутне вернике да су мошти Светог косовског мученика кнеза Лазара боравиле на територији Срема готово три стотине година, те да је тако Свети кнез Лазар бдио над душама благочестивог српског народа, освртавши се непрестано на историјске околности у којима је живео Свети кнез Лазар.

По окончању богослужења, у црквеној сали је приређено пригодно послужење за присутан верни народ. Као домаћин, а по благослову Његовог Преосвештенства, присутнима се обратио високопречасни прота Ђорђе, захваливши Преосвећеном владици што је богослужио у храму Светог кнеза Лазара, као и на указаној части да га унапреди у чин протојереја-ставрофора. Отац Ђорђе се уједно захвалио и свима који су у складу са својим могућностима помогли изградњу овог бисера града Шида, храма Светог мученика косовског кнеза Лазара, међу Шиђанима познатог као Лазарица.

Текст: Вероучитељ Ненад Србљанин

Фотографије и звучни запис: Зорица Зец

Извор: Радио Српски Сион

Епископ сремски г. Василије:

Протојереј-ставрофор Ђорђе Марић за трпезом љубави:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *