Пренос кивота са честицом моштију Светог кнеза Лазара у шидску Лазарицу

Давне 1389. године на чело поносне српске војске стао је кнез Лазар да са њима брани веру православну, Отечество наше, Крст Часни и слободу златну.

Данас, у Шиду, поново пред нама стоји Свети кнез Лазар и стојимо ми пред њим.

У Николајевској саборној цркви у суботу 18. јуна 2022. г. пред кивотом са делићем моштију Светога кнеза Лазара одслужило је вечерњу службу свештенство Архијерејског намесништва шидског у молитвеном присуству Епископа сремског Господина Василија.

После величанственог богослужења, Свети кнез спремио се да пође са царским свештенством и благочестивим народом, у Литији до Лазарице шидске. Слово о Светоме кнезу Лазару произнео је протојереј-ставрофор Јован Милановић, ректор Карловачке богословије.

Подсетивши на сјајне моменте из српске историје и Српске Цркве, на пут Светог кнеза Лазара од војсковође браниоца вере и Отаџбине до пресељења међу монахе и монахиње у Раваници, потом у фрушкогорској Раваници, отац Јован Милановић је казивао о огромној духовној снази Светог кнеза Лазара са чијим благословом су подизани манастири Раваница ћупријска и Раваница фрушкогорска.

„По промислу Божјем поново је 1985. године Свети кнез стао у ћупријску Раваницу. Благословом Епископа сремског Василија Свети кнез Лазар поново је стао овде у Шиду, године 2006. да утврди предивну светињу Лазарицу шидску која заједно са далматинском Лазарицом јесте један од најзападнијих европских храмова посвећеног овом Божјем угоднику, српском светитељу.

Ми данас чинимо једну дивну историјску литију која ће испунити анале и храма и града. Шида и благодаћу Божјом улице града Шида и срца православних хришћана. Зато у радости и крепости да одавде из Светониколајевске саборне Цркве где су мошти 16 година пребивале кренемо оснажени и ношени великим Светим кнезом и царем, мучеником  Лазаром.“ – казао је прота Јован Милановић.

После вечерњег богослужења кивот са честицом моштију Светог кнеза Лазара литијом је ношен кроз град Шид. Литију је предводио Епископ Василије са градоначелником Шида господином Зораном Семеновићем, свештенством, монаштвом. Кивот су носили представници свих служби и структура –  све што је најбоље имао Шид је данас у историјску литију даровао.

Словословје Епископа Василија после Акатиста Светом кнезу Лазару, поново нас је утврдило у вери, посебно у овој години нашег заједничарења са Богом, години уједињења, љубави и слоге.

„Ево још једног дана у Господу, дана  радости свих нас Срба овде у Шиду, у цркви Лазарици где ће столовати Свети кнез Лазар који ће се за  све нас молити Богу…“ – казао је Епископ Василије подсетивши нас на славну српску историју и њених 633 године колико од Косовског боја до овога часа бранимо српско огњиште и српску породицу, а тако ће увек бити.

Свечана академија у порти цркве Лазарице

Лазарево Обретеније казивали су глумци шидског аматерског позоришта Бранислав Нушић, режију потписује Цветин Аничић.

Стихове песме Видовдан казивала је ауторка, Снежана Михајловић, док је дуо хармоника и флаута Основне музичке школе Филип Вишњић у извођењу Александра Славујевића у класи наставнице Љиљане Ђачанин, и Нине Вуковић, у класи наставнице Иване Ђорђевић, извео композиције Тебе појем, Маријо славна и Сини јарко сунце у аранжману Љиљане Ђачанин.

У препуној порти заједнички са градским хором „Хоршидеја“ певале су се песме Сини јарко сунце са Косова и Косовски божури.

Свечана Академија завршена је распеваним колом народа и чланова шидског КУД-а „Свети Сава“.

Трпеза Агапе приређена је у парохијској сали, током које се обратио отац Ђорђе, старешина цркве Лазарице.

Слово протојереја Ђорђа Марића

Ваше Преосвештенство,

Благословите да се на почетку ове дивне свечаности историјског догађаја  и једног момента круне Вашега светога благослова, труда свих нас  и љубави промишљања, размишљања, обратим. Божја промисао и Ваша мудурост учинише да се ова светиња уздигне како би заиста постала украс наших душа, народа овога града и шире, што нам је потребно овде на западној страни оверене нама, наше Фрушкогорске и свете Епархије сремске која је као један браниоц, један стуб улаза и излаза свакако, са благословом Ветог кнеза Лазара.

Господ кад отвори пут, Он отвори путеве. Ми смо сви живи сведоци. Кад је и тескоба, али и благослов велик, када се деси тако нека ситуација која ни мало није лака, ако је без Бога – тешко је; ако је са Богом онда она искушења и тешкоће које имамо, много лакше превазилазимо. И, тако седећи и размишљајући најлакше је било прекрстити руке и казати ја не могу, али знамо да то свети Лазар није рекао, да се водио Богом. Уздајући се у Бога и у оне људе које он пошаље, а нама Богу хвала, шаље доста таквих, узвисујући се у Господу који воли храбре, ми недостојни свакако смо осетили милост Божју и наитије Духа Светога и саме Божје енергије и силе, да учинимо онако по нашем труду, наше замисли. Визије које смо имали! Црквена општина и овај Храм свакако су препознали наш заиста мученички али верни народ.

Данас смо седоци да смо заиста верни Господу, и данас верујем, на радост моју и свих нас, нисмо се осрамотили пред Светим Лазаром. Верујем да се и он као молитвеник клечући са свим српским светитељима на челу са Светим Савом радује данас и благосиља све нас, јер се узвиси још један његов терет, још један стуб који нас спаја са Царством Небеским. Молитвама управо Пресвете Богородице Неразрушиве Стене где и Њу ево, не случајно него Промислом Божјим сутра прослављамо кao Чудотворну икону, ми Њен дан управо почињемо вечерас са вечерњим богослужењем Акатиста и овако завршивши трпезу љубави. Круна свега јесте Света архијерејска Литургија у недељу 19. јуна 2022.

Када смо Вас умолили а Ви радујући се, дали сте благослов за дан кад ће се одиграти овако један посебан догађај одабрали сте да буде данашњи дан. Схватио сам, то је тај Божји дар, то значи да нас Господ и Мајка Божја не остављају никада. Она која је дошла 2019-те овде благословом Свете Атонске Горе на челу са царском Лавром манастиром Хиландаром, дала нам је да заиста пред Њом многи који се моле добију исцелење, благослов и здравље, и Она нам показује и приказује да је учесница свега овога. Свети Лазар свакако се и Њој моли као Мајци Божјој Бога нашега а Сина Својега.

Благодарим Ваше Преосвештенство што сте благословили да цела Епархија на челу са Архијерејским намесницима, Вашом продуженом светом десницом учествује у данашњем дану и да шири духовну радост и лепу вест, да препричава и међу својим свештенством и својим народом њему повереним, о данашњем светом догађају, о заиста лепом моменту и лепом сабрању. Захваљујем Вама и поздрављам господу архијерејске намеснике и благодарим на љубави и на труду, на лепој речи, благодарим и свештенству за које смо се ми трудили да позовемо а који су поникли одавде из Шидског намесништва, благодарим онима који су сви молитвама Светога Лазара пришли путу монашкоме и свешеничкоме још у клупама богословским и факултетским да би постали данас слуге Бога Живога.

Хвала вам браћо што сте се одазвали и што сте данас дошли да увеличате славље наше. Поздрављам ректора Карловачке богословије који је данас дошао да нам донесе благослов свих оних молитвеника пред Богом. Хвала Вам на томе и нека Свети Лазар подари храбрости да напредујете и да изведете на Њиви Господњој заиста велике трудбенике у Духу Светом.

Желим да поздравим данас председника Шидске општине који је пришао овој светињи и мени самоме, који ме је био подигао у моменту када ми није било лако, јер ипак као што Ви рекосте требало је све организовати, припремити. Онај који је од Бога послан а Бог му дао да буде властодржац! Ми исто чинимо као што је и Господ сам рекао Молите се за власт јер је од Бога дана. Благодаримо на труду, разумевању и подршци, Вама и Вашим сарадницима а Господ нека да на путу Вашем да будете у мудрости, разуму и благости Божјој.

Поздрављам такође и оне који су дошли из града Бјељиње – саветника градоначелника господина Радишу Петровића и господина Богдана Тадића, начелника за стамбено-комуналне послове, драге госте из Републике Српске. Хвала Вам на љубави и пренесите наше поздраве благочестивом  народу српском у Републици Српској и онима који их воде. Благодарим заиста свима вама браћо и сестре који сте учествовали у овој дивној организацији, хвала приложницима, вама који нисте дозволили да ова светиња остане нетакнута него да буде заиста онако како и јесте намењена а то значи да буде за све нас места и да за све на буде посебна.

Свети кнез Лазар се радује због тога што нисмо одустали него смо се изборили и данас ето, добили велики благослов. Учесници смо догађаја који ће бити у историји забележен. Ми смо установили пут предаје моштију из храма Светога Николаја од старешине и од сабраће а свакако и од архијерејског намесника у пензији проте Ђорђа Воларевића кад је на челу са њима Вашим благословом ова светиња кренула у изградњу. Сетимо се господина Вукојлића, упокојеног, Бог да му душу прости, да му се смилује, да га настани у Царству Небеском, бо је у то време у Шидској општини.

Ето дана којег створи Господ, дочекали смо у цркви Лазарици део светих моштију са браћом свештеницима који су започели овај свети храм на челу са протом Петром, Зораном, и на крају ево са мном, а свакако са учешћем продужене Ваше свете деснице, Архијереским намесником шидским. И на тај начин смо показали да Свети Лазар жели да будемо у слози и миру, и да се заиста на тај начин уздигнемо изнад овоземаљских искушења, да будемо они који љубе Бога Живога љубећи ближње своје.

Јер Свети Лазар, као што сте рекли, за Европу је посебан. И катедрала у Нотрдаму је и зазвонила када се одиграла битка на Косову која је заиста победа нашег народа, јер да ње није било, питање је да ли би овде данас био Часни Крст или нешто друго. Али, Бог је дао, и ми славимо и радујемо се што је Свети кнез Лазар као историјска личност и као света личност пред Богом, заиста посебан. Ми ћемо се трудити Вашим светим благословом да цео град, и цео овај народ и сви остали који долазе са стране  негујемо посебно, и изградимо култ Светога Лазара. Да се потрудимо да о њему што више сазнамо, не само историјске детаље, него и да сазнамо какав је он човек био и да се угледамо на њега, да нам он буде пример.

Ваше Преосвештенство благословите, хвала Вам на великом дару, великој љубави, на Вашој подршци и духовној и материјалној и у сваком смислу те речи. Благословите да се сутра видимо у радости и благослову, и да принесемо Богу бескрвну жртву на светој Архијерејској Литургији. На здравље и спасење.

Текст, фотографије и звучни записи: Зорица Зец

Извор: Радио Српски Сион

Протојереј-ставрофор Јован Милановић

Са Вечерњег богослужења (црква Светог Николаја, Шид)

Са Акатиста Светом кнезу Лазару (Лазарица, Шид 18.06.2022)

Епископ сремски г ж. Василије после Акатиста Светом кнезу Лазару

Протојереј Ђорђе Марић, за трпезом Агапе

Епископ сремски г. Василије, за трпезом Агапе (Лазарица, Шид)

Културно-уметнички програм и драмско слово – одломак о Светом кнезу Лазару

 

 

 

Mm

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *