Поклоничка путовања Пинкијеваца

Ученици основне школе „Бошко Палковљевић Пинки“ из Сремске Митровице, са њиховом вероучитељицом Александром Гаруновић, годинама уназад посећују манастире Фрушке горе.

Ове школске године, реализовали су три екскурзије. Прва екскурзија била је усмерена  ка Архиепископији београдско-карловачкој, по благослову Епископа сремског, а друге две су реализоване по светињама Епархије сремске. У поклоничким путовањима учествовало је преко две стотине ученика.

Прво  ђачко ходочашће, било је уприличено  током првог полугодишта и то је била прва посета ученика  Светој Литургији у Храму Светог Саве, који је на све ученике оставио фасцинантан утисак.

Друга екскурзија обухватала је посету светињама у Сремским Карловцима, новоизграђеној цркви на Банстолу, Новом и Старом Хопову.

Последње путовање је обухватало манастире: Привину главу, Кувеждин, Манастир Ђипшу, Петковицу и манастир Светог Василија Острошког на Врањашу.

Ова једнодневна покооничка  путовања веома су благодатна и духовно и васпитно веома поучна и потребна деци. На овај начин, деца реализују наставу практичне веронауке, усвајајући знања опитно и учећи се свему оном што учионица ипак не може да пружи.

Важно је истаћи да су млади Митровчани у свим манастирима били изузетно лепо и срдачно примљени. Монаштво и свештенство показало је сву широкогрудост и гостољубивост деци, а самим тим и разгорело жељу да деца поново посете те манастире у пратњи својих родитеља.

Храм Светог Саве и сви поменути манастири свете нам Фрушке горе, места су мира, молитве, тишине и љубави. Деца то препознају и научени су да се са великим страхопоштовањем понашају у светињама. Такође, вредно је истаћи и дечију потребу боравка и игре у природи, тако да су ђаци уживали у свим лепотама које Фрушка гора може да пружи.

Духовно окрепљени и испуњени радошћу које су изнедриле верске екскурзије, ученици Пинкијеве школе могу да се похвале својим верским искуством стеченим током ове школске године.

Благодаримо Александри Гаруновић за достављен извештај

Извор: Радио Српски Сион

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *