Прослављена слава Вазнесењског храма у Руми

У среду, 1. јуна 2022. године, у 18.00 часова, празничним вечерњим богослужењем управа храма Вазнесења Господњег заједно са парохијанима започела је обележавање крсне славе храма.

Вечерње богослужење су служили протојереј Драган Арсеновић и јереј Ђорђе Санчанин, свештеници храма Вазнесења Господњег. Молитвено је присуствовао протојереј-ставрофор Винко Мишановић. За певницом су појали г-дин Младен Кузмановић, студент ПБФ у Београду и г-дин Владимир Ђуричић, члан ЦОУО-а ЦО-е Рума.

Напослетку вечерњег богослужења, протојереј Драган Арсеновић се обратио присутнима са пригодном беседом честитавши празник и крсну славу храма Вазнесења Господњег. Потом су сви присутни заједно са свештенством прешли у парохијску салу где је захваљујући благочестивим верницима била припремљена вечера за све присутне.

На сам празник, Вазнесења Господњег-Спасовдан, у четвртак 2. јуна 2022. године, Свету Литургију је служио протојереј-ставрофор Сретен Лазаревић, архијерејски намесник румски и парох при храму Силаска Светог Духа на апостоле у Руми, а саслуживали су му пензионисани архијерејски намесник и парох румски протојереј-ставрофор Јован Јовичић, протојереј Петар Божић из Епархије аустралијско – новозеландске, протојереј Драган Арсеновић, парох храма Вазнесења Господњег у Руми и ђакон Илија Алексић. Храм Вазнесења Господњег је био испуњен благочестивим народом.

После читања Светог Јеванђеља, прота Сретен се обратио верном народу са пригодном беседом честитајући крсну славу Спасовдан свештенству – браћи у Христу и свим парохијанима старог “Маљанског краја” у Руми. Напослетку Свете Литургије речима захвалности свима присутнима обратио се в.д. старешине светог храма, прота Драган Арсеновић.

Ове године Вазнесењски храм у Руми је по први пут у својој историји имао 10 славских кумова. После опхода и литије око светог храма, пресечени су славски колачи и бирани су нови кумови.

У порти храма је приређен културно-уметнички програм, који су својом игром и гласом обогатили КУД “Бисер” из Путинаца и женски вокални састав ученица ССШ “Бранко Радичевић” из Руме.

За сав благочестиви народ је припремљено послужење у порти храма као и свечани ручак у парохијској сали која је била испуњена до последњег места. У парохијској сали присутнима се обратио свештеник Ђорђе Санчанин, парох I парохије храма Вазнесења Господњег захваливши се високопречасним и часним оцима који су дошли и својим учешћем и љубављу показали да су заиста браћа у Христу као и свим парохијанима који су увек имали “слуха” и разумевања за своје свештенике и њихове молбе за обнову храма Вазнесења Господњег која је при самом крају.

Текст и фотографије: јереј Ђорђе Санчанин

Извор: Радио Српски Сион

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *