Смотра црквених хорова “Вазнесењски славопој” у Храму Светог архангела Гаврила у Сусеку

У Недељу Светих Отаца I Васељенског сабора, 5. јуна 2022. године, вечерњим богослужењем са почетком у 18.00 часова започета је трећа по реду смотра црквених хорова “Вазнесењски славопој” у Храму Светог архангела Гаврила у Сусеку. Овим заједничким молитвеним чином началствовао је протонамесник Душан Вишекруна, парох румски и старешина Саборног храма Силаска Светог Духа на апостоле, а на крају обративши се поздравном беседом у светлу Вазнесења Господњег и значаја музике у Цркви.

У наставку вечерњег богослужења уследила је уводна реч домаћина јереја Немање Теофиловића, пароха сусечког и старешине Храма Светог архангела Гаврила, којом је благословом Његовог Преосвештенства Епископа сремског Г. Василија представљено обновљење традиционалног окупљања певачких састава из Епархије сремске и других крајева након двогодишње паузе услед пандемијских забрана. Ова смотра црквених хорова је својврсни омаж старом појачком друштву сусечког храма чију је препознатљиву традицију данас наставио млађи нараштај, а ове године исти сусрет проходи и у знаку јубилеја 100. годишњице обновљења наше Патријаршије и уједињења СПЦ.

Овом приликом наступали су домаћини – Појачки састав “Благовеститељ” при Храму Светог архангела Гаврила у Сусеку под вођством гђе Александре Теофиловић, који ове године обележава и 5 година постојања, затим Дечији црквени хор “Свети Василије Острошки” при храму поменутог светитеља у Беочину под вођством гђе Евгеније Којић, Дечији црквени хор “Светосавци” при Храму Светог првомученика и архиђакона Стефана у Сремској Митровици под вођством ђакона Александра Цигановића, Певачка група “Огањ” при Храму Свете великомученице Марине у Сремској Каменици и Српско црквено певачко друштво “Вера” при Саборном храму Силаска Светог Духа на апостоле у Руми под вођством диригента гђе Јелене Раковић. Забележено је присуство протојереја-ставрофора Славка Теофиловића, пароха иришког у пензији, јереја Милоша Маријанца, пароха беочинског и старешине Храма Светог Василија Острошког, и ђакона Пере Којића, затим, у име делегације Општине Беочин начелника г. Секуле Петровића, председника Месне заједнице Сусек г. Живана Станојевића, као и многобројног верног народа из Сусека и из других места.

Након ревијалног дела смотре, окупљеним учесницима и гостима указано је добро познато и радосно сусечко гостопримство послужењем у порти и црквеној сали, а на то је узвраћено дружењем и песмом у наставку које ће свима, а посебно Сусеку, остати у вечитом памћењу.

Опширније на фејсбук страници: СПЦО у Сусеку – Храм Светог архангела Гаврила

Текст: јереј Немања Теофиловић, парох сусечки
Фотографије: Исмет Иса Адемовски

Извор: Радио Српски Сион

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *