Прослављена слава Храма Силаска Светог Духа на апостоле у Руми

Дана 20. јуна, 2016. године, прослављена је слава Саборног храма у Руми, посвећеног Силаску Светог Духа на апостоле, односно Педесетници, која се обележава другог дана празника, на Духовски понедељак. На Светој Литургији, која је започела у 9 часова, началствовао је протонамесник Винко Мишановић, уз саслуживање великог броја свештенослужитеља из Руме и околине.
Домаћини славе, старешина храма, јереј Душан Вишекруна и архијерејски намесник румски, протојереј Сретен М. Лазаревић, побринули су се за организацију и били на услузи у олтару и за певницом, како би све прошло у најбољем реду.
За левом певницом стајали су кумови славе господин Душан и госпођа Даница Абаџин, а уз њих начелник Одељења за друштвене делатности, господин Светислав Дамјанчук и директор Градске библиотеке у Руми, господин Жељко Стојановић.
Појање је водио професор средње богословске школе „Свети Арсеније Сремац“, господин Станко Лакетић, кога су за десном певницом пратили румски вероучитељи и теолози.
Благословом епископа сремског, Господина Василија, на Литургији су учествовали, причестивши се заједно с мноштвом парохијана, и чланови АНИП-а „Бранко Радичевић“, Краљице, на челу с господином Петром Поповићем. Он је, захваљујући помоћи свог ментора, Гордане Рогановић, и подршци Управе Храма Силаска Светог Духа на апостоле у Руми, успео да обнови стари краљички обичај, онакав какав је био на овим просторима пре више од једног века.
Након празничне Литије, верницима су подељени славски колач и жито, а затим и послужење у порти Цркве. Свечани ручак одржао се у Светосавском дому, при Храму Вазнесења Господњег у Руми. Част да кумује храмовној слави, наредне године, припала је господину Србиславу Спајићу, правнику из Руме.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *