Отворена манифестација ДАНИ СЛОВЕНСКЕ ПИСМЕНОСТИ И КУЛТУРЕ У РУМИ

Манифестација „Дани словенске писмености и културе“, која се по дванаести пут одржава у нашем граду – Руми, свечано је отворена 20. маја  2022. године, у Великој дворани Културног центра „Брана Црнчевић“ у Руми, са почетком у 18.00 часова.

Организатор манифестације – Градска библиотека „Атанасије Стојковић“ припремила је и ове године много различитих и занимљивих садржаја, а смењиваће се књижевни, музички, сценски и филмски програми, који ће представити богатство културне баштине словенских народа.

Поздравну реч на отварању манифестације упутила је председница Општине Рума Александра Ћирић која је истакла значај манифестације и подсетила да су управо ови дани право место да се укаже на сву раскош и значај културне баштине, изникле из семена филолошког, књижевног и преводилачког подвига.

Подсетићемо да труд, залагање и напоре установа културе, образовних установа, удружења и организација, које из године у годину чине да Дани словенске писмености и културе буду стециште и сабиралиште духовности настале на темељима просветитељског рада Ћирила и Методија, увек наилази на велику подршку Општине Рума, која се поноси овом манифестацијом, јер се њоме квалификовала за часно име достојног чувара културне баштине.

Председник Општине Рума Александра Ћирић:

 

Председник Скупштине Општине Рума Стеван Ковачевић истакао је важност одржавања манифестације и задовољство што се ове године не мора одржавати у онлајн формату него пред публиком, јер управо та жива заједница је неизоставни део ове манифестације.

Председник Скупштине Општине Рума Стеван Ковачевић:

 

Такође, пригодном беседом, присутнима се обратио и архијерејски намесник и парох румски протојереј-ставрофор Сретен Лазаревић, док у наставку можете послушати надахнуте пастирске речи проте Сретена.

Протојереј-ставрофор Сретен Лазаревић, архијерејски намесник и парох румски:

 

Директор Градске библиотеке у Руми Дамир Васиљевић Тоскић захвалио се присутнима и представио програм манифестације у наредним данима, који је заиста богатог садржаја и који ће трајати све до 27. маја, када следи затварање манифестације.

Директор Градске библиотеке „Атанасије Стојковић” у Руми Дамир Васиљевић Тоскић:

 

Свечано отварање манифестације, којој су присуствовао и  Андреј Буравов, други секретар Амбасаде Руске Федерације у Републици Србији, употпуњено је уметничким програмом: Ансамблом народних игара и песама
„Бранко Радичевић“Рума, под руководством Петра Поповића, група
„Врело“ и Стефан Бодирожа – солиста на хармоници.

Манифестација која негује и велича нематеријално и материјално наслеђе подручја Балканског полуострва које су населили Стари Словени и која треба да укаже на допринос словенске културе светској баштини, трајаће у наредним данима, те Вас позивамо да Вашим присуством увеличате овај значајан догађај. Оно што Вас очекује јесте занимљив програм а ми ћемо Вас још једном подсетити на исти:

Субота: 21. мај – ПРОЈЕКЦИЈА ФИЛМА: „Племићко гнездо“ – Читаоница Градске библиотеке, 18 часова.

Недеља, 22. мај – ПРОЈЕКЦИЈА ФИЛМА: „Моја умиљата и нежна звер“ – Читаоница Градске библиотеке, 18 часова.

Понедељак, 23. мај – ПРОФ. ДР ПАВЛЕ БОТИЋ: „Здравоумље архимандрита Рафаила Карелина“, предавање – Читаоница Градске библиотеке, 18 часова.

Уторак, 24. мај – ПРОФ. ДР СТАНКА СТЈЕПАНОВИЋ: „Светосавско светло у словенским земљама“, предавање – Читаоница Градске библиотеке,18 часова.

Среда, 25. мај – ПРОФ. ДР ЈЕЛЕНА ПАНИЋ МАРАШ: „Милош Црњански и словенство“, предавање – Читаоница Градске библиотеке, 18 часова.

Четвртак, 26. мај – ПРОФ. ДР ПРЕДРАГ МИЛОСАВЉЕВИЋ: „Начело склада у српској култури – историја једне идеје“ , предавање – Читаоница Градске библиотеке, 18 часова.

Петак, 27. мај – ПРОФ. БОЈАН ЈОВАНОВИЋ: „Панславизам и музика“, предавање – Читаоница Градске библиотеке, 18 часова.

 

Текст, фотографије и звучни запис: Мирјана Босић

Извор: Радио Српски Сион

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *