Патријарх Порфирије: Пред моштима Светог Василија свима опростимо све

У временима која су испуњена немирима, сукобима, мржњом, братоубиством, ми овде сабрани можемо утицати на мир, на човекољубље и милосрђе у читавом свету, више молитвом Светом Василију Острошком неголи било каквим другим активностима. Потребна нам је молитва, покајање и да коленопреклоно пред моштима Светог Василија Острошког искрено погледамо своју душу и свима опростимо све, поручио је Његова Светост Патријарх српски г. Порфирије 11. маја 2022. године, у навечерје празника Светог Василија Острошког, у свом обраћању верном народу у манастиру Острогу.

Уз хоростасију Патријарха српског г. Порфирија у молитвеном присуству високопреосвећене господе митрополита крфског, паксонског и Диапонтијских острва Нектарија и црногорско-приморског Јоаникија и преосвећене господе епископа жичког Јустина, милешевског Атанасија, западноамеричког Максима, источноамеричког Иринеја, крушевачког Давида, тимочког Илариона, буеносајреског и јужноамеричког Кирила, ваљевског Исихија и ремезијанског Стефана, на платоу испред Горњег манастира Острога празнично вечерње богослужење са петохлебницом служио је архимандрит Варнава из Епархије бихаћко-петровачке, уз саслужење великог броја свештеномонаштва и свештенства и молитвено учешће више хиљада верних са свих страна православне васељене (фотогалерија).

Митрополит црногорско-приморски г. Јоаникије је, у речима добродошлице, исказао радост због посете првојерарха Српске Православне Цркве, истичући:

-Бог је устројио да сваке године у наставку празника Васкрсења Христовога прослављамо и Светог Василија Острошког, а ове године када прослављамо велики јубилеј 350 година од његовога упокојења, Бог нам је дао да имамо овакву пуноћу радости, да нас благослови Његова Светост Патријарх српски г. Порфирије. Радост је још већа јер је Патријарх посјетио не само манастир Острог, него је идући стопама Светог Саве посјетио и манастир Милешеву, Епархију милешевску, као и световасилијевску и светосавску Херцеговину. И као што је Свети Василије од Тврдоша прешао до Никшића па до Острога, гдје је нашао свој вјечити мир, тако је данас Његова Светост идући стопама Светог Василија дошао до манастира Острога, да се поклони светитељевим моштима и да заједно са свима нама заблагодари Богу и у име свих нас да стане пред лице Божје и узнесе наше молитве Богу пред ћивотом Острошког Чудотворца.

-Свети Василије Острошки се повукао у ову хладну стијену у вријеме свога земаљскога живота ради топлоте Божје и та топлота, благодат Духа Светога, испунила је његово срце: И он нас том топлотом грије, загријава наша срца и наше душе, јача нашу вјеру, даје нам и духовно и тјелесно здравље. И ево за ових 350 година учинио је безброј чудеса и зато му народ долази са толиком љубављу са свих крајева свијета. И Свети Василије помаже и стиже да тјеши и исцјељује и да упућује и просвјетљује све оне који му се са вјером обраћају не само у манастиру Острогу него на свих пет континената, истакао је Митрополит црногорско-приморски г. Јоаникије и још једном заблагодарио Патријарху српском г. Порфирију на доласку и пожелио му у своје име и у име своје пастве од свег срца, снаге и духовне силе, мудрости да води брод Српске Православне Цркве идући стопама Светога Саве и Светога Василија Острошкога:

-Добро нам дошли, Ваша Светости! Велика нам је радост, Ваша Светости, што сте се поред свих својих обавеза одазвали овом свештенству, народу и нама архијерејима, да нас обрадујете својим доласком и да нас обједините, укријепите и благословите. Такође нам је велика радост што је са нама Митрополит Крфа, Паксона и Диапонтијских острва г. Нектарије, који бдије над Плавом гробницом која нас је сјединила са братским грчким народом и он нам је донио благослов Светог Спиридона Тримитунског Чудотворца и своју љубав и поздраве свог благочестивог и благовјерног народа, браће Јелина.

Његова Светост Патријарх српски г. Порфирије своје обраћање је почео подсећањем на речи псалмопојца: Диван је Бог у светима својим:

-Диван је Бог у Светом Василију Острошком!,Диван је Бог у Светом Сави и свим светитељима Божјим, који красе календар наше Православне Цркве, а који су потекли из нашег народа. Диван је Бог, браћо и сестре, у вама вечерас овде сабранима. Диван је Бог у вашим душама, у вашим срцима, јер сви вечерас дишемо као једно, сви вечерас сабрани смо у једној тачки, у мисли, у молитви, у срцу и души Светог Василија Острошког. И вечерас, браћо и сестре, свака реч сувишна је. Овде, на овом месту, само бисмо требали да се ћутке и ћутећи, смирено и скромно, коленопреклоно пред моштима Светог Василија молимо Богу, да спустимо свој ум, да спустимо сваку своју мисао, да саберемо све што јесмо у срцу своме и да ту клечећи пред Светим Василијем Острошким, Њему поверимо све што јесмо, јер знамо да Бог не само да је диван у светима својим, него Бог и чује слово, реч, молитву светитеља својих. Ко год је целивао

светитељеве мошти, зна да се тог тренутка све мења и да све оно што имамо и што смо постигли престаје да буде важно. Ту се налазимо на нултој тачки, али не осиромашени и лишени дара, него засијани и обасјани пред лицем Божјим, љубављу Божјом и љубављу светитеља Божјих, овде на овом месту љубављу светитеља Василија Острошког. Ко није имао неку потребу, ко није носио на души неку рану, ко није имао суштинску духовну потребу, а није могао да је оствари, дошао је овде свестан да је само оно што стоји пред Светим Василијем, обнажен и огољен, лишен сваке славе овог света, и одједампут са свим оним што му је била потреба, и пре него што је помислио, молитвом и љубављу Светог Василија било му је испуњено.

-На овом месту ми јесмо оно што заправо јесте произишло из руку Божјих јер се овде мери само вера. Овде се мери само спремност да пред лицем Божјим дубински познамо себе и када то имамо, када у најмању руку имамо жељу да то имамо, тог тренутка одједампут све престаје и тог тренутка обасјава нас љубав и благодат Божја, не због тога што смо по себи вредни, него због тога што се овде, на овом месту, светошћу Светог Василија Острошкога благодат Божја спушта међу нас. Василије Острошки је светитељ смирењем, вером, и само онда када му и ми прилазимо смирењем и вером, он чује и пре него што искажемо то што хоћемо. Онда у наше име тражи од Бога, моли и не престаје све дотле док Господ због његовог смирења и његове љубави не услиши његову молитву. Сабрали смо се овде искључиво и само зато што знамо да је светост оно што је потребно нама и модерном човеку, да је молитва оно што је неопходно да бисмо били живи. Молитва заједничка може учинити чуда, јер ту и такву молитву чује светитељ, наш Свети Василије Острошки, и спроводи је Богу. У временима која су испуњена немирима, сукобима, мржњом, братоубиством на све стране, у тим временима, сигуран сам, ми овде сабрани можемо утицати на мир, на човекољубље, на милосрђе у читавом свету, више молитвом Светом Василију Острошком неголи било каквим другим својим активностима, и више од многих других који се баве другим активностима, јер ми живимо у времену у којем се много говори о миру, о љубави, али се производи оруђе које сеје немир, производи рат и отуда је потребна молитва, браћо и сестре, покајање и да коленопреклоно пред моштима Светога Василија Острошког искрено погледамо своју душу и свима опростимо све, поручио је Патријарх.

-Свети Василије Острошки не гледа ко је ко и ко ком народу припада, не гледа чак ни на то ко се на који начин моли Богу и зато је много оних који нису православни хришћани, а овде долазе у смирењу, са молитвом свецу, знајући да је молитва најбољи лек. И одлазили су утешени, исцељени, оздрављени, јер светитељ Божји јесте српског рода и јесте православни архијереј, али као светитељ Божји он је човек Христов, а човек Христов превазилази границе и свог народа, и свог времена, и свог простора, чак и границе и оквире своје Цркве. Будући да је Христос Бог свих људи, Он припада свима људима. Отуда наш Свети Василије Острошки овде сабира љубављу, молитвом и чудотврењем све и сваког са све четири стране света. Нека би Господ дао да имамо покајања истинског, да имамо смирења, да знамо да је светост оно на шта смо позвани. Нека би Господ молитвама Светог Василија дао љубави, мира, здравља духовног, али и здравља телесног, свима нама и овој прелепој земљи Црној Гори. Нека би дао мир и љубав читавом свету, свим људима! Нека молитве Светог Василија дотакну и све оне људе који су гладни, који су жедни, одбачени, који имају потребу за правдом, јер Господ је све нас створио за радост. Да сте благословени! Свети Василије, моли Бога за нас, закључио је патријарх Порфирије.

Молитвена прослава празника Светог Василија настављена је у поноћ, када је поред његових светих моштију прочитан акатист.

***

Његова Светост Патријарх српски г. Порфирије стигао је 11. маја 2022. године, уочи празника Светог Василија Острошког Чудотворца, у манастир Острог, где га је дочекао Високопреосвећени Митрополит црногорско-приморски г. Јоаникије са бројним свештенством, монаштвом и верним народом (фотогалерија). Предстојатељ Српске Православне Цркве одмах по доласку је обишао цркву Свете Тројице – Доњи манастир, а после тога у цркви Ваведења Пресвете Богородице – Горњи манастир целивао мошти Светог оца нашег Василија Острошког. Сутрадан, 12. маја 2022. године, на празник Светог Василија Острошког Чудотворца, Патријарх српски г. Порфирије ће служити свету архијерејску Литругију у манастиру Острогу, са почетком у 8 часова, а у 18 часова ће предводити Световасилијевску литију у Никшићу.

Одазивајући се жељи верног народа и позиву надлежних архијереја, Његова Светост Архиепископ пећки, Митрополит београдско-карловачки и Патријарх српски г. Порфирије канонску посету светосавским епархијама Милешевској, Захумско-херцеговачкој, Црногорско-приморској и Будимљанско-никшићкој, поводом 425 година од спаљивања моштију Светог Саве и 350 година од упокојења Светог Василија Острошког, започео је у манастиру Милешеви 9. маја, наставио у Пљевљима, потом у Требињу, одакле је 11. маја 2022. године стигао у манастир Острог, а завршиће је сутрадан у Никшићу.

Извор: Митрополија црногорско-приморска, СПЦ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *