Празник Светог Василија Острошког Чудотворца у Новим Бановцима

На дан празника Светог Василија Острошког Чудотворца, дана 12. маја у Новим Бановцима служена је Света Литургија у храму посвећеном овом великом Божјем угоднику.

Светом Литургијом началствовао је Архијерејски намесник старопазовачки протојереј-ставрофор Зоран Јовић, уз саслужење протојереја-ставрофора Војислава Билбије, јереја Слађана Видаковића, јереја Александра Маџаревића, као и ђакона Стефана Гавровског. Лепоти богослужења допринели су чланови црквеног хора ,,Острог“ из Нових Бановаца, руковођени диригентом Маријом Стајић. Верне је исповедио протојереј-ставрофор Симо Вишекруна, умировљени парох новобановачки.

По завршетку Свете Литургије извршен је молитвени опход око храма, пререзан славски колач и освештано славско жито. Славске дарове припремили су кумови: Милан Павасовић, Мирослав Станић и Предраг Минић. Кумови су храму приложили нове свештене Сасуде, из којих су се данас причестили верни.

Пригодним речима обратио се прота Зоран Јовић, поучавајући верни народ. У току беседе прота Зоран подсетио је присутне на јубилеј који нам предстоји у Сремским Карловцима – велики Црквено-народни Сабор поводом сто година од уједињења Српске Православне Цркве и позвао их да буду део ове свечане прославе. Старешина храма, јереј Бранислав Џомбић захвалио се у име братства храма Светог Василија Острошког Чудотворца, оца Александра Маџаревића и оца Александра Класнетића служашчим свештеницима на братској љубави и учествовању у Светој Литругији. Уследила је вожња фијакерима кроз Нове Бановце, наког чега је уприличено послужење за све присутне, као и свечани славски ручак у ресторану ,,Прича“.

Ђакон Стефан Гавровски

Извор: Радио Српски Сион

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *