Патријарх Порфирије у посети светосавским епархијама

 

425 година од спаљивања моштију Светог Саве и 350 година од упокојења Светог Василија Острошког    

Одазивајући се жељи верног народа и позиву надлежних архијереја, Његова Светост Архиепископ пећки, Митрополит београдско-карловачки и Патријарх српски г. Порфирије боравиће од 9. до 12. маја 2022. године у канонској посети светосавским епархијама Милешевској, Захумско-херцеговачкој, Црногорско-приморској и Будимљанско-никшићкој.

Ову канонску посету Патријарх српски ће започети у манастиру Милешеви где ће у понедељак, 9. маја у 18 часова, бити приређен свечани дочек и доксологија. У уторак, 10. маја у 8,30 часова, на 425, годишњицу спаљивања моштију Светог Саве, Његова Светост ће служити свету архијерејску Литургију у манастиру Милешеви, у коме су мошти првог Архиепископа српског почивале 360 година. Истог дана у раним поподневним часовима, Светејши ће наставити боравак у Епархији милешевској, где ће му око 14 часова пред храмом Светог великомученика Георгија на Гукама у Пљевљима бити приређен свечани дочек, а планирано је и освећење црквено-народног дома.

Већ око 19 часова истог дана, Његова Светост Патријарх г. Порфирије ће стићи у Епископију захумско-херцеговачку, а свечани дочек и доксологија у његову част биће одржани у катедралном храму Преображења Господњег у Требињу, где ће сутрадан, 11. маја у 9 часова, служити свету архијерејску Литургију.

Ради началстовавања свечаностима које се приређују поводом 350. годишњице од  упокојења Светог Василија Острошког (1671-2021), поглавар Српске Православне Цркве ће присуствовати у среду, 11. маја око 19 часова, празничној вечерњој служби са петохлебницом у манастиру Острогу, а потом ће се обратити окупљеном верном народу. Сутрадан, 12. маја 2022. године, на дан када молитвено прослављамо Острошког Чудотворца, Његова Светост ће служити свету архијерејску Литругију у манастиру Острогу са почетком у 8 часова, а истог дана у 18 часова Патријарх српски ће предводити Световасилијевску литију у Никшићу. Пригодни спот можете погледати на фејсбук страници Патријарха српског г. Порфирија овде.

Извор: СПЦ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *