Пут моштију Мајке Ангелине: Нова Пазова

Дочек моштију преподобне мајке Ангелине
у капели Васкрсења Христовог у Новој Пазови

У четвртак, 16. јуна 2016. године мошти Свете мајке Ангелине су пренете из храма Свете Петке у капелу Васкрсења Христовог на Новом гробљу у Новој Пазови. У 17 часова су испраћене из храма Свете Петке, а око 17:30 су дочекане у улици Крајишкој недалеко од капеле и Новог гробља. Мошти су пренели протојереј-ставрофор Миле Јокић, архијерејски намесник старопазовачки, протојереј Срђан Ђурђевић, протојереј Mиле Лујић и јереј Никола Деспот. По доласку моштију свештеници архијерејског намесништва старопазовачког и вероучитељи са верним народом су кренули у литији према новогробљанској капели певајући тропаре Вазнесења и преподобној мајци Ангелини. Када су мошти постављене у средишњи део капеле, служен је акатист преподобној мајци Ангелини уз певање свих присутних. После акатиста, беседио је протојереј-ставрофор Миле Јокић, а затим се јереј Никола Деспот припремљеном беседом обратио народу. Док су вероучитељи и студенти ПБФ певали духовне песме, народ је целивао мошти, затим их је протојереј Богдан Михајловић помазивао, а јереј Марко Симић и јереј Велибор Симић делили су иконице и брошуре о Светим Бранковићима.
У капели Васкрсења Христовог мошти преподобне мајке Ангелине остају до суботе када ће бити пренете у храм Свете Тројице у Новој Пазови.
Светогор Сандић

Дочек моштију преподобне мајке Ангелине
у храму Свете Тројице у Новој Пазови
Пред Вечерње богослужење у суботу, 18. јуна, уочи празника Силаска Светог Духа на апостоле и храмовне славе, у храму Свете Тројице у Новој Пазови свечано су дочекане мошти Свете мајке Ангелине. У 17:30 часова свете мошти су пренели протојереј-ставрофор Миле Јокић, архијерејски намесник старопазовачки и јереј Марко Симић. У литији су били свештеници архијерејског намесништва старопазовачког уз неколико свештеника из других намесништава, вероучитељи, студенти ПБФ и верни народ. Кивот са Светим моштима су прво узели на своје руке протонамесник Винко Мишановић, јереј Предраг Антонијевић и студенти ПБФ Александар Милановић и Гвозден Милановић. Потом су верници из овог места преузели Свете мошти, а онда и четири мајке хришћанке које имају Орден Свете мајке Ангелине: Љиљана Микавица, Божана Милановић, Маријана Милановић и Драгана Симић. На уласку у храм Свете мошти су преузели свештеници новопазовачки: протојереј-ставрофор Миле Јокић, протојереј Кристо Алексић, јереј Марко Симић и јереј Сава Мишановић.
По уласку у храм празнично Вечерње богослужење с петохлебницом служили су протонамесник Винко Мишановић, јереј Бранислав Џомбић, јереј Никола Деспот, јереј Александар Маџаревић, јереј Предраг Антонијевић и ђакон Јован Стегњаић. После вечерњег богослужења протојереј-ставрофор Миле Јокић је поучио народ кратком поздравном беседом, а јереј Слађан Видаковић припремљеном беседом се обратио народу говорећи о мајкама и женама у хришћанству и одговорности, улози и части које носи име мајка. Одмах после беседе, сви свештеници су служили Акатист преподобној мајци Ангелини уз појање „једним устима и једним срцем“ свих присутних у храму. После акатиста народ је целивао Свете мошти добивши иконице и књижице о Светим Бранковићима.
Мошти преподобне мати Ангелине у храму Свете Тројице остају до понедељка, када ће око 12 часова бити пренете у храм Светог оца Николаја у Војку.
Светогор Сандић

Слава храма Свете Тројице у Новој Пазови
На празник Силаска Светога Духа на апостоле 19.06. у Новој Пазови, Свету Литургију су служили протојереј-ставрофор Миле Јокић, архијерејски намесник старопазовачки, протојереј Богдан Михајловић, протојереј Александар Цвитановић, протонамесник Ђорђе Ковљен, јереј Зоран Ерић и ђакон Немања Теофиловић. На Светој Литургији је певао хор из Нове Пазове ,,Свети владика Николај Српски”, на челу са диригентом проф. музике Тамаром Пајдић.
Након Литургијског сабрања и причешћа свештеника и верног народа, сви заједно су кренули у литију око светога храма, а после литије пререзани су славски колачи које су спремили кумови данашњег празника. Заокруживши све ово поменуто беседу је одржао отац Ђорђе Ковљен који је говорио о данашњем празнику и о мајци Ангелини чије су мошти тренутно у Новој Пазови. Верни народ је по завршетку прилазио да се поклони моштима и да прими нафору, а за то време бираним речима се обратио и наш домаћин, јереј Сава Мишановић, који је и приготовио трпезу у којој су учествовали сви свештеници, хористи и верујући народ. Вечерње су служили јереј Бранислав Мишковић и јереј Горан Тешиновић из Руме. Захваљујемо оцу Сави Мишановићу, старешини храма Свете Тројице, на љубави, пажњи и трпљењу, и молимо се да му Бог подари снаге за свако добро дело започето. На многе године се сабирали у Име Господње.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *