Света архијерејска Литургија и освећење храма у Вогњу

Другог дана Празника, на Васкрсни понедељак 25. 4. 2022. године, у храму Преноса моштију Светог оца Николаја у Вогњу, Његово Преосвештенство Епископ сремски г. Василије началствовао је Светом архијерејском Литургијом и чином освећења храма, уз саслужење више свештенослужитеља и мноштва верног народа.

Том приликом, владику Василија је на уласку у село дочекао фијакер, који га је потом превезао до храма, испред којег је у шпалиру стајало свештенство, верни народ и мноштво раздрагане дечице. Одмах затим, уследио је чин освећења, а у продужетку је служена Света архијерејска Литургија у храму крцатом верним народом из села и околине.

Благословом Преосвећеног епископа Василија и трудом надлежног пароха вогањског протонамесника Александра Миличевића храм у Вогњу је у протеклом периоду комплетно обновљен, споља и изнутра. Тим поводом су, пред сам крај Свете Литургије, додељене Грамате и захвалнице свим Вогањцима који су учествовали у обнови храма, а до тог момента јереј Александар је због свог залагања унапређен у чин протонамесника.

С тим у вези, честитајући Празник над празницима, владика Василије се пригодном беседом обратио мештанима Вогња и позвао сав верни народ Епархије сремске да му се придружи 15. маја у Сремским Карловцима на великој прослави поводом обележавања јубилеја уједињења СПЦ, а затим је архијерејски намесник и парох румски, протојереј-ставрофор Сретен Лазаревић прочитао имена оних који су заслужили да им за њихову љубав према Мајци Цркви Преосвећени владика лично уручи епископску грамату.

По завршетку евхаристијског славља, отац Александар је позвао све присутне на трпезу љубави и наставак литургијског сабрања у ресторану Крајина, где су уручене захвалнице и осталим заслужним мештанима.

Извор: Радио Српски Сион

Беседа Његовог Преосвештенства Епископа сремског г. Василија и уручивање Грамата

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *