Обележено пет година од оснивања црквеног хора “Благовеститељ” из Сусека

На дан Оданија Благовести, 8. априла 2022. лета Господњег, у славу натприродног Зачећа Господа Исуса Христа уједно прослављамо и празник Сабора Светог архангела Гаврила, Благовеститеља домостроја спасења човечанског рода. Храм у Сусеку из 1770. године посвећен је овом архистратигу и, иначе, своју храмовну и сеоску славу прославља 26. јула, али и током великопосног периода посебно обележава овај храмовни празник према богослужбеном правилу – Литургијом пређеосвећених Дарова.

Богослужењем је началствовао протојереј-ставрофор Славко Теофиловић, пензионисани парох иришки, уз саслужење протонамесника Душана Вишекруне, пароха румског при Саборном храму Силаска Светог Духа на апостоле, и јереја Страхиње Џамбића, пароха нештинског и визићког. Ово је уједно био и час практичне наставе ученика православне веронауке ОШ “Јован Поповић” у Сусеку, где су имали прилике да се упознају са покајним карактером једног хришћанског богослужења које се служи само током Васкршњег поста. За певницом појао је домаћин храмовног празника, вероучитељ и надлежни парох сусечки јереј Немања Теофиловић.

Међутим, на празник Благовести 2022. лета Господњег навршило се пет пуних година постојања црквеног хора и појачког састава “Благовеститељ” при Храму Светог архангела Гаврила у Сусеку и стога је овај храмовни празник био јубиларно и посебно обележен.

Благословом Његовог Преосвештенства Епископа сремског Г. Василија, хор је кренуо са радом 7. априла 2017. године првом пробом у порти сусечког храма. Кроз овај састав досад је прошло 67-оро деце различитог узраста са преко 36 извођачких нумера и 25 званичних наступа како на локалном подручју тако и шире. У најави је и њихово прво телевизијско појављивање у епизоди серијала “Светилници” Радио-телевизије Војводине.

Осим ових статистичких бројки и података, Благовеститељи су првенствено започели свој рад појући на Литургијама и богослужењима. Имали су и два поклоничка путовања светињама наше Цркве. Покренута је смотра црквених хорова “Вазнесењски славопој”, досад их је било два, до епидемије корона-вируса, а надамо се скорој обнови и наставку овог појачког догађаја. Хоровођа овог састава од почетка је госпођа Александра Теофиловић.

Сви досадашњи учесници у неком тренутку постојања хора су дали свој допринос на богослужењима, пробама и наступима, а ефекти тог доприноса се виде и осећају до данас кроз живот Цркве.

Текст: јереј Немања Теофиловић, пр. парох сусечки

Фотографије: јереј Страхиња Џамбић, пр. парох нештински и визићки и Александра Теофиловић

Опширније на фејсбук-страници: СПЦО у Сусеку – Храм Светог архангела Гаврила

Извор: Радио Српски Сион

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *