Карловачки ђак нови сабрат Ставропигијалног манастира Липље у Епархији бањалучкој

У осмовијековном Ставропигијалном манастиру Благовијести Пресвете Богородице – Липље, служено је свечано празнично бденије и Света тајна монашења.

Уочи манастирске славе, Благовијести Пресвете Богородице, служено је свечано празнично бденије којим је началствовао Његово Преосвештенство Епископ бањалучки г. Јефрем, уз саслужење монаштва и свештенства из више епархија СПЦ. У току бденија Епископ Јефрем је по чину мале схиме замонашио и увео у ред монаха искушеника манастира Липље Божидара Божића, студента ПБФ-а у Београду, давши му име Никанор у спомен на Светога апостола и ђакона Никанора.

Послушника Божидара су постригу привели игуман манастира отац Теофан и духовник манастира Гомионице отац Методије. Љепоти Светог богослужења допринели су својим умилним појањем студенти Православног богословског факултета у Београду као и Карловачки богослови предвођени ректором, протојерејем – ставрофором Јованом Милановићем.

На дан храмовне славе у манастиру Липље служена је Света архихерејска Литургија којом је началствовао Његово Преосвештенство Епископ бањалучки и Свештеноархимандрит липљански г. Јефрем уз саслужење протојереја – стварофора Миленка Нарића, архијерејског намјесника которварошког, протојереја – ставрофора Јована Милановића, в.д. ректора карловачке богословије, јереја Бориса Станића, војног свештеника у Добоју и духовника манастира Гомионице јеромонаха Методија (Крагуља). У току Свете Литургије Епископ Јефрем је у Свештени чин ђакона рукоположио новопостриженог монаха Никанора.

На крају Свете Литургије извршен је чин благосиљања славског жита и опход око храма. Братство манастира Липље на челу са игуманом Теофаном, приредило је послужење и трпезу љубави за све госте.

Текст и фотографије: јерођакон Никанор

Извор: Радио Српски Сион

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *