Прослављен Свети Теодор Тирон заштитник манастира Ново Хопово

Јуче, када је васколико Православље славило Светог мученика Теодора Тирона, посебно је било свечано у манастиру Ново Хопово у којем се чувају мошти Светитеља. Кажу да је ова задужбина Бранковића одувек уживала велики углед као прва задужбина светог Владике Максима.

Кроз бурну историју манастир је више пута страдао, али је увек и васкрсавао. Једно време је био женски манастир, када су бежећи од бољшевика у њему уточиште пронашле 60 руских монахиња са игуманијом Катарином Јефимовском, грофицом. Данас је ова древна светиња мушки манастир с архимандритом Павлом, игуманом и братством, које се моли за све нас и одржава живот манастира.

Светом архијерејском Литургијом је началствовао Његово Преосвештенство Епископ сремски г. Василије уз саслужење свештенства из више епархија. За певницом су били надарени појци, студенти Православног богословског факултета из Београда.

Древна светиња је данас била место окупљања многострадалног србског рода, који је и данас молитве принео Господу за мир у свету и прекид међусобног убијања православне браће зарад нечијих других интереса.

У својој надахнутој беседи Владика Василије је говорио о страдању Светог Теодора Тирона Христа ради и чудним дешавањима у свету у ова смутна времена.

После Архијерејске Литургије и освећења славских дарова овогодишњи кумови из честите хришћанске породице Кљајић из Београда приредише трпезу љубави. У манастирској гостопримници се наставило дружење уз гусле и родољубиве песма о Косову и Метохији у извођењу студената београдског Богословског факултета.

Текст, фотографије и звучни запис: Крсто Калинић

Извор: Радио Српски Сион

Беседа Владике Василија у манастиру Старо Хопово на празник Светог Теодора Тирона 2022. године:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *