У Инђији одржано предавање на тему „СРПСКИ ВОЈНИК У КОСОВСКОМ ЗАВЕТУ“

Реализација циклуса предавања „Српска заветна мисао“ у  Храму Светог цара Константина и царице Јелене у Инђији настављена је 26. фебруара, симболично,  на дан када се прославља Свети Симеон Миротиочиви. Друго предавање, на тему „Српски војник у косовском завету“ одржао је проф. др Борислав Гроздић, пуковник у пензији, некадашњи професор Војне етике на Војној академији.

Гостима и бројној публици добродошлицу је пожелео старешина Храма јереј Богољуб Миловановић који се осврнуо на раније сусрете са професором Гроздићем, у време када је он интензивно радио на обнови духовног живота у Војсци Србије.

Публика је овом приликом посебно поздравила архимандрита Стефана, игумана манастира Велика Ремета, јереја Предрага Докића, војног свештеника у 204. ваздухопловној бригади, потпуковника др Срђана Старчевића и кадете Војне академије који су присуствовали предавању.

Професор Гроздић се у свом излагању посебно осврнуо на суштину и значај Косовског завета не само као темеља идентитета српског народа него и духовног упоришта српског војног етоса. Снимак предавања ускоро ће бити доступан на јутјуб каналу Храма светог цара Константина и царице Јелене https://www.youtube.com/channel/UCtIbHIgtC30KOM_R5ic5s0g

После предавња, у наставку програма, представљена и најновија књига професора Гроздића „Немањићи и православно предање о рату и ратовању“, у издању Патријаршијског Управног Одбора Српске Православне Цркве. Књига је изашла из штампе крајем 2019. године. Имала је неколико медијских промоција почетком 2020, а због епидемиолошке ситуације, ово је било практично прво њено представљање пред публиком.

О књизи је, поред аутора, говорио и доц. др Александар Стојановић предавач на Правном факултету за привреду и правосуђе универзитета Привредна академија у Новом Саду. Он је нагласио изузетан значај овог научног рада за сагледавање етике рата и ратовања средњовековне Србије.

Реализација циклуса предавања „Српска заветна мисао“ започета је у јануару предавањем проф. др Милоша Ковића, које је привукло велику пажњу публике у  Храму Светог цара Константина и царице Јелене у Инђији.

Наредно предавање одржаће 26. марта редовни професор Филолошког факултета у Београду проф. др Мило Ломпара. У априлу ће гостовати Бранислав Матић, књижевник, уредник часописа „Национална ревија Србија“, а у мају др Немања Девић, научни сарадник Института за савремену историју.

Завршна трибина циклуса на тему „Заветна мисао у делу Жарка Видовића“, биће одржана о Видовдану 2022. године.

Текст: Славољуб Марковић

Фотографије: јереј Немања Мартиновић

Извор: Храм Светог цара Константина и царице Јелене у Инђији

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *