Освећење цркве Светог Варнаве Хвостанског у манастиру Беочин

На духовну радост васцеле Православне цркве, Епархије сремске и сестринства манастира Беочин на челу са игуманијом, високопреподобном мајком Екатерином, освећена је прва светиња подигнута у част светог Варнаве Настића.
У петак, 3. јуна 2016. године, вечерње богослужење и чин освећења новоизграђеног храма у манастиру Беочин служио је Епископ сремски господин Василије уз саслуживање протојереја-ставрофора Гавре Милановића, архијерејског намесника подунавског, протојереја-ставрофора Бранислава Поповића, духовника ове свете обитељи, и епархијског протођакона Слободана Вујасиновића. За певницом су појали матуранти Карловачке богословије са професором појања Гораном Власцем.
Сутрадан, 4. јуна, служена је света архијерејска Литургија којом је началствовао Његово Високопреосвештенство, Митрополит загребачко-љубљански Господин Порфирије, уз саслуживање Преосвештених архијереја: бачког Иринеја, банатског Никанора и сремског Василија, домаћина ове духовне свечаности, те протојереја-ставрофора Гавре Милановића, протојереја-ставрофора Бранислава Поповића, протођакона Слободана Вујасиновића и ђакона Александра Билића. Свету Литургију појао је Хор Епархије сремске „Свети Николај“. Свечаности је присуствовао велики број угледних гостију на челу са председником Републике, господином Томиславом Николићем.
Новосаграђену цркву на духовну корист православном народу подигао је и поклонио господин Мирко Дуброја са својом породицом. У знак захвалности, а на предлог Епископа сремског Господина Василија, Свети архијерејски синод Српске православне цркве одликовао је ктитора господина Мирка Дуброју орденом „Светог краља Милутина“. У пригодном слову Владика Василије се захвалио ктитору на великој љубави и труду показаном како би ова светиња засијала као што је светлела светлост Христова у Светом Варнави, а која нас и даље обасјава Његовом пребогатом милошћу. Нова црква изграђена је у византијском стилу. Радове на осликавању цркве извео је сликарски мајстор Војко Митрић, док је иконостас израдио иконописац Петар Билић.
Милан Ковачевић

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *