Савиндан у Петровчићу

Свети Сава, први Архиепископ српски, прослављен је 27. јануара 2022. године у цркви Светог Јована Претече у Петровчићу. Свету Литургију је служио парох јереј Ненад Катић.

Савиндан је посебан дан за децу и младе, дан за који се они спремају да кажу Светитељу Сави своје молитве и жеље и да га химном и песмом и рецитацијом поздраве.

Деца предшколског узраста из вртића и деца школског узраста (до четвртог разреда) данас су испунила дивни обновљени храм.

Једним устима изговарали су молитву Оче наш.

Свети Сава са децом устаје и спава… Свети Сава над децом бдије а они му узвраћају срцем испуњеним љубављу за свеца, за родитеље, ближње, за Цркву.

Празничну проповед је произнео отац Ненад Катић, казујући житије Светог Саве, о којем су и библиотеке књига мале јер у њих не би стало све што је Свети Сава српском роду дао.

Посебна је радост за децу чин резања славског колача у којем они учествују.

Деца су припремила програм посвећен првом српском Архиепископу, учитељу, просветитељу.

Поред слатког Савиндара на поклон је стигла и књига оца Тадеја. Примерке књига је даровао високопреподобни архимандрит Стефан, игуман великореметски.

Причи о Светоме Сави нема краја; деца је проносе и данас на свих пет континената, са свештенством и родитељима. Кроз Петровчић данас је ходио Свети Сава, јер, деца су га понела из цркве, у срцу, да га чувају у дому, да га чувају у школи, до наредне славе, и тако изнова сваке долазеће године.

Беседа оца Ненада Катића:

 

Текст, фотографије и звучни запис: Зорица Зец

Извор: Радио Српски Сион

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *