Светосавско сабрање у Грчкој цркви у Руми

Данас, 27. јануара 2022. године, када наша Света, Саборна и Апостолска црква молитвено прославља Светог Саву, првог српског архиепископа и просветитеља, у храму Силаска Светог Духа на апостоле у Руми, служена је Света Литургија.

Иако нам свака Света Литургија, као најважније богослужење Хришћанске Цркве, објављује и даје васцелог Господа Христа у свом чудесном богатству и раскошју Његове Богочовечанске Личности и Његовог Богочовечанског тела, данашња Литургија нас је подсетила и на једног великог Божијег човека, мудраца, учитеља, дипломату, државника, писца, песника и пре свега истинског Човека – нашег Светог Саву.

У Саборном храму, испуњеном од најмлађих до најстаријих светосаваца, Светом Литургијом началствовао је архијерејски намесник и парох румски протојереј – ставрофор Сретен Лазаревић уз саслуживање протојереја – ставрофора Рајка Цабунца, пензионисаног пароха буђановачког. За певницом су одговарање предводили старешина храма протонамесник Душан Вишекруна и вероучитељ Маринко Симић.

Надахнутом беседом прота Сретен је објаснио значај данашњег дана и дивним словом о нашем великом Светитељу Сави додирнуо наша срца са жељом да никад не заборавимо нашу веру и оно што је делима творио велики Светитељ.

Велики број верника приступио је Светој тајни Евхаристије, док су се након Свете Литургије најмлађи светосавци представили својим рецитацијама и тако доказали да Свети Сава заиста царује кроз своју Цркву у њиховим душама. На њихову љубав и труд, свештенство храма је узвратило кроз иста дела љубави, очинске и пастирске, дарујући их слаткишима.

Ако се сетимо речи Светог Саве у кондаку Светом Симеону Заволите Бога као што Он заволе нас“, онда ћемо кроз цео овоземаљски живот, при сваком кораку и сваком путу носити са собом дивну поруку коју нам је управо Свети Сава оставио. Уз њу ће бити неизоставна мисао да се потрудимо да размишљамо и живимо на другачији, богочовечански начин, уз покајање за своја сагрешења.

Нека би ово данашње славље и ово сабрање око Светог Саве било нама свима пример да се угледамо на сва његова дела и творимо истинску веру. Нека би Господ Бог молитвама Светог Саве дао да тако и буде.

Текст, фотографије и звучни запис: Мирјана Босић

Извор: Радио Српски Сион

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *