Света архијерејска Литургија у Руми

Велики си, Господе, и чудесна су дела Твоја и нема речи способне да опева чудеса Твоја“,

пева у радости и усхићењу псалмопојац Давид.

Управо ове речи говорила је данас душа сваког човека која је у Саборном храму Силаска Светог Духа на апостоле у Руми присуствовала великом молитвеном сабрању – Светом архијерејском Литургијом којом је началствовао Његово Преосвештенство Епископ сремски г. Василије, уз саслуживање протојереја – ставрофора Симе Вишекруне, протојереја – ставрофора Рајка Цабунца, протојереја Сретена Лазаревића, протојереја Бранислава Мишковића, јереја Александра Маџаревића, јереја Станка Лекетића, јереја Душана Вишекруне и ђакона Горана Власца. Својим анђеоским гласовима, румски црквени хор „Вера” одговарао је током богослужења.

Почевши од најсветијег дана, Божића, када је Господ у људском телу ушао у овај свет и јавио се као човек, да нам покаже шта и какав треба да буде човек, од дана када је са нама Бог као Начело небеско и Начело вере наше, и од дана када нам је оставио Цркву као духовно тело Његово а Њега Самог као Главу тог тела, ми, сви чланови тог Светог Тела исту радост смо осетили и данас, у Недељу 31. по Духовима – по Богојављању, обдарени благодаћу Божијом доласком нашег Преосвећеног Епископа сремског г. Василија у Руму, град ушушкан руком Господњом са све четири стране на којима се уздиже по један Свети храм, као и онај пети, који ће ускоро да ка небеском своду уздигне своје зидине, у оази мира и пространих Борковачких шума, и који ће понети име Пресвете Богородице Млекопитатљнице.

Да је ваистину тако, и да су наши оци прави пастири увек на радост и духовну корист сваког човека, говори и то да је наш Преосвећени Епископ препознао и наградио их, управо данас, а све кроз љубав Божију коју смо и ми могли да благовестимо и сведочимо делећи је једни са другима. Није реткост да се и до сада чуло објашњење благочестивог народа који је присуствовао Светим Литургијама у Саборном храму у Руми, да су увек осетили колико је глас Духа тих, и чули га управо у тиховању свог срца. Да колико год је Литургија узвишена она је тајна, а тајну срце доживљава у унутрашњем тиховању, али без свештенства Саборног храма, оца Сретена Лазаревића и Душана Вишекруне, то им не би ни било пренето и дато. Како због тога, тако због мнобројних залагања и учињених добрих дела, данас су оба свештеника одликована од стране Његовог Преосвештенства Епископа сремског – отац Сретен одликован је правом ношења напрсног крста а отац Душан звањем протонамесника.

Свако ко је крочио у Саборни храм у Руми са одушевљењем је посматрао иконостас, који има своју како духовну тако и историјску, непроцењиву вредност. Иконостас је рад Уроша Предића, чувеног српског сликара, који се сматра за најзначајнијег српског сликара реализма (уз Пају Јовановића и Ђорђа Крстића), а остао је највише упамћен по својим раним радовима, у којима је приказао „стваран” живот обичних људи, док је касније дао велики допринос у црквеном сликарству и портретима. По неким наводима Предићев опус обухвата укупно 1658 радова. А оно, што је пред нама доступно свакодневно, у сваком тренутку, јесте управо тај дивно осликани иконостас, недавно обновљен у потпуности, који је данас освештан кроз чин Малог освећења. Та олтарска преграда, која иначе истиче да је све што се дешава у олтару храма за време Литургије сакрално и не треба да постане општеприступачно и тривијално, још више уводи у лепоте и тајне молитве које предводи црквена јерархија.

На крају Свете архијерејске Литургије уручена су висока признања. Орден Светог Максима уручен је Општини Рума, челницима Општине Рума и добротвору храма, док је орден Свете Мајке Ангелине уручен вишедетним мајкама из Руме, након чега је уследила Трпеза љубави, где се присутнима обратио отац Сретен. Преносимо Вам његову беседу у целости:

Нека би Бог дао да се увек, као данас, сабирамо у свим нашим Светим храмовима, да се Бог јавља у срцу нашем, да просветљени Његовом вечном љубављу постанемо деца Божија чији животни пут ће увек бити поплочан љубављу и благословом Тројединог Бога!

Текст: Мирјана Босић
Звучни записи: Милан Романовић, ученик Православног богословског факултета у Београду
Фотографије: Никола Милановић, свршени богослов
Извор: Радио Српски Сион

Беседа Његовог Преосвештенства Епископа сремског г. Василија:

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *