Празник Богојављење молитвено прослављен у Саборном храму у Руми

БОГ СЕ ЈАВИ – ВАИСТИНУ СЕ БОГ НА ЗЕМЉИ ЈАВИ

ради нас људи, да нам дарује све што Бог Љубави може дати роду људском!

„ Људије веселитесја, днес Бог јављајетсја” – тако кличе Црква у једној дивној данашњој песми и молитви.

Људи, веселите се, данас се Бог јавља!

Данас, 19. јануара 2022. године, на празник Богојављења, у храму Силаска Светог Духа на апостоле у Руми, служена је Света Литургија с почетком у 9.00 часова. Литургијом је началствовао архијерејски намесник и парох румски протојереј Сретен Лазаревић уз саслуживање протојереја – ставрофора Рајка Цабунца, пензионисаног пароха буђановачког, док су за певницом велики молитвени скуп својим дивним појањем увеличсли старешина храма јереј Душан Вишекруна као и богослови.

У надахнутој беседи отац Сретен је говорио о значају данашњег празника и чуду које је нам је Господ оставио као подсетник, као будилник за сва времена. У наставку послушајте беседу:

 

Након Свете Литургије обављен је чин Великог водоосвећења, а затим је освећена вода подељена присутном народу.

Више стотина Румљана се после Литургије запутило ка језеру Борковац како би дало моралну подршку и испратило традиционално пливање за Часни крст.

Нека би данашњи Свети Празник и Света Водица, коју будемо носили својим домовима, и сами пили, и сами се њоме помазивали, нека нам све то буде увек на спасење душе од свакога греха и на спасење тела од сваке болести, ако нам та болест смета спасењу.

Текст, звучни запис, фотографије и видео прилог: Мирјана Босић

Извор: Радио Српски Сион

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *