Празник Светог Василија Великог у манастиру Раковац

Манастир Раковац данас је литургијски прославио Светог Василија Великог.

У манастирском параклису који је посвећен Светом Василију Великом, Светом архијерејском Литургијом је началствовао Његово Преосвештенство Епископ сремски Господин Василије, уз саслужење протојереја Александра Чавке, пароха угриновачког, Бојана Мијановића архијерејског намесника пећиначког, ђакона Ђорђа Милидрага и ђакона Александра Стаменковића. Чтецирали су студенти Православног богословског факултета из Београда. За певницом су, вођени искусним и надареним појцем ђаконом Гораном Власцем, појали студенти Богословског факултета.

После Свете тајне причешћа и поделе нафоре Епископ Василије је надахнуто беседио о данашњем светитељу, а потом је подељена нафора и обављено сечење славског колача.

Као и увек до сада добри домаћини, настојатељ манастира Раковац отац Евгеније и отац Варнава духовник ове свете обитељи, приредише трпезу љубави за све присутне вернике и свештенослужитеље.

На крају овог лепог дана мора се истаћи чињеница да ова древна светиња, мученички пострадала у прошлости а најтеже од усташа у Другом светском рату, почиње да живи нови живот. Сваким даном се обнавља и изграђује. Велелепни звоник сада доминира околином, а био је порушен од злочинаца до темеља. Обнавља се библиотека, формира се музејска поставка, прикупљају се и враћају експонати и ова светиња ће једног дана имати шта да покаже младим генерацијама, слава Богу за све.

Отпуст и беседа Епископа Василија у манастиру Раковац

Текст, фотографије и звучни запис: Крсто Калинић

Извор: Радио Српски Сион

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *